تأثیر رایحه اسطوخودوس بر شدت درک درد و سرانجام زایمان در زنان نخست‌زا
نرگس علوی ، مریم نعمتی 1، معصومه کاوِیانی ، محمد حسین طابعی
1- ، nematidm@sums.ac.ir
مقدمه و هدف: یکی از مسایل مهمی‌‌که هنوز ذهن و خاطر زنان باردار را مشغول می‌‌سازد، مسئله درد زایمان است و علت اصلی ترس مادران از زایمان و رو آوردن آنها به انجام عمل سزارین می‌‌باشد. هدف از این بررسی، تعیین تأثیر رایحه اسطوخودوس بر شدت درک درد و سرانجام زایمان در زنان نخست‌زا بود. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده است که در سال 1386 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. 160 نفر از زنان باردار نخست زای بالاتر از 36 هفته حاملگی، با دیلاتاسیون 4ـ3 سانتی‌متر به روش آسان انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مساوی آزمون و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمون دستمال حاوی 1/0 سی‌سی اسانس اسطوخودوس مخلوط با 1 سی‌سی آب مقطر و گروه کنترل دستمال حاوی 2 سی‌سی آب مقطر را در حالی که نزدیک بینی به لباسشان وصل شده بود، استشمام کردند و میزان شدت درک درد قبل، 30 و60 دقیقه بعد از مداخله با استفاده از مقیاس سنجش دیداری درد در دو گروه اندازه‌گیری شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری مجذور کای و تست تی تجزیه و تحلیل شـدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین افزایش شدت درک درد در 30 و 60 دقیقه بعد از مداخله در گروه آزمون به طور معنی‌داری کمتر از گروه شاهد بود(05/0>p)، هم‌چنین میا‌‌نگین شدت درک درد در قبل از مداخله با 30 و 60 دقیقه بعد از مداخله افزایش معنی‌داری نداشت، در حالی که در گروه شاهد شدت درک درد افزایش معنی‌داری داشت (05/0p<). رایحه بر طول مرحله اول و دوم زایمان، نوع زایمان وآپگار نوزادی تأثیری نداشت. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌دهد که رایحه اسطوخودوس مانع از افزایش شدت درک درد در زنان نخست‌زا می‌شود.
واژه‌های کلیدی: رایحه اسطوخودوس، درد، زایمان، نخست زا
دریافت: 1394/2/27 | پذیرش: 1394/2/27 | انتشار: 1394/2/27

Alavi N, Nemati M, Kaviani M, Tabaie M. The Effect of Lavender Aaromatherapy on the Pain Intensity Perception and Intarapartum Outcomes in Primipare. armaghanj 2010; 15 (1) :30-37

علوی نرگس، نعمتی مریم، کاوِیانی معصومه، طابعی محمد حسین. تأثیر رایحه اسطوخودوس بر شدت درک درد و سرانجام زایمان در زنان نخست‌زا . ارمغان دانش. 1389; 15 (1) :30-37