چکیده
زمینه و هدف: روغن پسته خوراکی دارای ترکیباتی است که از نظر شیمیایی از اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع تشکیل شده است. اسیدهای چرب اشباع میتوانند باعث مهار عملکرد آنزیم 5-آلفا-ردوکتاز شده و اسیدهای چرب غیر اشباع باعث افزایش کلسترول بدن میشوند. هدف این مطالعه بررسی تأثیر تجربی روغن پسته خوراکی بر محور هیپوفیز ـ گناد و تغییرات بافت بیضه در موشهای صحرایی نر بالغ بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در 5 گروه هشتتایی استفاده شد. گروه کنترل که فقط آب و غذای استاندارد دریافت و گروه شم که آب مقطر(حلال) دریافت کرده بودند و گروههای تجربی دریافت کننده 1، 2 و 4 سیسی بر کیلوگرم وزن بدن روغن پسته که به صورت خوراکی و به مدت 28 روز به حیوانات داده شد. در پایان روز بیست و هشتم از حیوانات خونگیری به عمل آمد و مقاطع بافتی تهیه شد. میزان هورمونهای جنسی با روش رادیوایمونواسی اندازه گیری شدند. دادهها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست تی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: مقادیر 2 و 4 سیسی بر کیلوگرم وزن بدن از روغن پسته خوراکی، افزایش معنیداری در میزان تستوسترون نسبت به گروه کنترل و شاهد را باعث شدند(P<0/05). بررسیهای بافتشناسی بیضه نشان داد که تراکم اسپرمها در لولههای اسپرمساز گروههای تجربی افزایش یافت(P<0/05).
نتیجهگیری: روغن پسته خوراکی موجب افزایش تستوسترون و تراکم اسپرم لولهای میشود که احتمالاً با وجود ترکیباتی مانند اسیدهای میریستیک و پالمیتیک که مهار کننده آنزیم 5-آلفا-ردوکتاز و افزاینده بیوسنتز 17- بتاهیدروکسی استروئید دهیدروژناز در پسته خوراکی هستند، مرتبط است.
واژههای کلیدی: روغن پسته خوراکی، بیضه، گنادوتروپین، تستوسترون، موش صحرایی
Porhemmat F, Shariati M, Sepehrara L. Effect of Pistacia Vera Oil on Pituitary Gonad Axis and Histological Testis Changes in Adult Male Rats. armaghanj 2013; 18 (8) :641-649 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-462-fa.html
پرهمت فرشته، شریعتی مهرداد، سپهرآرا لیلی. تأثیر تجربی روغن پسته خوراکی بر محور هیپوفیز ـ گناد و تغییرات بافت بیضه در موشهای صحرایی نر بالغ. ارمغان دانش. 1392; 18 (8) :641-649