مقدمه و هدف: فیلم حاوی مواد ضد میکروبی، از انواع بستهبندی فعال بوده که به منظور کنترل فساد میکروبی در مواد غذایی استفاده میگردد. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات اسانس آویشن شیرازی برروی ویژگیهای ضد میکروبی، آنتیاکسیدانی و رنگ فیلم خوراکی کیتوزان بود.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی طی سالهای 1389ـ 1388 در دانشگاه ارومیه انجام شد. در این مطالعه ترکیبات شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمیشناسایی گردید. فیلم کیتوزان حاوی اسانس در غلظتهای 0، 5/0، 1 و 2 درصد، با روش کاستینگ تهیه گردید. در فیلم، میزان فنل کل، خصوصیات آنتیاکسیدانی، رنگ و اثرات ضد میکروبی علیه لیستریا منوسیتوژنز، ارزیابی شدند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و گراف پد و آزمون آماری دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بیشترین میزان فنل کل مربوط به فیلم حاوی اسانس 2 و سپس به ترتیب مربوط به فیلم حاوی 1، 5/0 و 0 درصد اسانس بود. قدرت آنتیاکسیدانی فیلم کیتوزان با افزودن اسانس افزایش مییابد. این افزایش در اسانس 1 و 2 درصد نسبت به گروه کنترل معنیدار بود (05/0p<). مقایسه نتایج شاخص شفافیت، نشان از عدم تغییر معنیدار شفافیت فیلم کیتوزان خالی در اثر اضافه کردن اسانس داشت. در حالی که افزودن اسانس به طور معنیداری باعث کاهش شاخص زردی فیلمها گردید. نتایج نشان داد که فیلمهای حاوی اسانس، موجب افزایش معنیدار در ویژگی ضد لیستریایی فیلم کیتوزان گردید.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که میتوان بسته و فیلم فعال کیتوزان، با استفاده از اسانس آویشن شیرازی تهیه نمود. افزودن اسانس، موجب بهبود خصوصیات عملکردی و ضد باکتریایی فیلم میگردد.
Moradi M, Tajik H, Razavi Rohani S, Oromiehie A, Malekinejad H, Saei-Dehkordi S. Antioxidant, Color and Antibacterial Properties of Edible Chitosan Film Incorporated with Zataria Multiflora Boiss ٍEssential Oil against Listeria Monocytogenes. armaghanj 2011; 15 (4) :303-315 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-432-fa.html
مرادی مهران، تاجیک حسین، رضوی روحانی سید مهدی، ارومیه ای عبدالرسول، ملکی نژاد حسن، ساعی دهکردی سید سیاوش. ارزیابی خصوصیات آنتیاکسیدانی، رنگ و اثرات ضد باکتریایی فیلم خوراکی کیتوزان حاوی اسانس آویشن شیرازی علیه لیستریا منوسیتوژنز. ارمغان دانش. 1389; 15 (4) :303-315