ایوب برزگرنژاد 1، سیدعبدالله عمادی2 ، ابوالفضل فیروزیان2 ، رایکا شریفیان3 ، مریم دانشیان ، مریم منتظمی
1- 1گروه اورولوژی، دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران ، ayubbarzgarnejad@gmail.com
2- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
3- گروه اورولوژی، دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده:   (20036 مشاهده)

مقدمه و هدف: امروزه جهت خارج کردن سنگ های ادراری از روش های نوین و مختلفی استفاده می شود که در این میان، خارج کردن سنگ با یورتروسکوپ بیشترین کاربرد را در سنگهای نواحی تحتانی حالب دارد. در این مطالعه اثر آمینوفیلین وریدی را بر اسپاسم ناشی از فاز حاد رنال کولیک و در نتیجه اثر آن بر میزان موفقیت سنگ شکنی از طریق یورتروسکوپ مورد بررسی قرار می دهیم. مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور، 88 بیمار در دو گروه آمینوفیلین(A) و نرمال سالین (B) قرار گرفتند. یک ساعت قبل از انجام عمل در گروه A،آمینوفیلین 250 میلی گرم در cc 100 نرمال سالین و در گروه B،cc 100 نرمال سالین بمدت 30 دقیقه انفوزیون شد. مدت زمان و میزان موفقیت TUL، نیاز به استفاده از استنت حالبی، DJ، علائم حیاتی در حین عمل و ESWL ثبت شد. بیماران از نظر عوارض و stone free بودن 2 هفته و 3 ماه بعد از عمل تحت بررسی قرار گرفتند.داده های حاصل توسط نرم افزار spss18 مورد آنالیز قرار گرفت. یافته ها: مدت زمان انجام TUL در گروه A و B بترتیب77/112/5و 47/359/6 دقیقه بوده که از نظر آماری معنادار بود((p<0.05. درصد موفقیت TUL در گروه A و B به ترتیب 42(6/97 %) و 37(84%) بوده است. که از نظر آماری معنادار نبود. در مورد نیاز به استفاده از استنت حالبی، DJ و نیاز به ESWL تفاوت معنی داری در بین دو گروه مشاهده نشد. علائم حیاتی مانند فشارخون و ضربان قلب قبل از دریافت دارو و قبل و بعد از بیهوشی در دو گروه مشابه بوده است. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد اگرچه زمان عمل در گروه A به طور معنی داری کاهش یافته ولی تفاوت معنی داری در میزان عوارض پس از عمل و میزان موفقیت TUL در میان دو گروه وجود نداشت، اما ظاهرا شیوع موارد عارضه دار در گروه A کمتر از گروه B بوده است. لذا میتوان نتیجه گرفت به طور کلی آمینوفیلین می تواند انجام سنگ شکنی بوسیله یورتروسکوپی را تسهیل و در پی آن از عوارض عمل بکاهد.

واژه‌های کلیدی: سنگ حالب- آمینوفیلین- سنگ شکنی داخل حالبی
دریافت: 1393/11/11 | پذیرش: 1394/5/17 | انتشار: 1394/6/11

barzegarnezhad A, emadi S, firouzian A, sharifian R, daneshian M, montazami M. The effect of intravenous aminophylline on stone free status after transureteral lithotripsy (TUL): a randomized double blind clinical trial study. armaghanj 2015; 20 (7) :549-557

برزگرنژاد ایوب، عمادی سیدعبدالله، فیروزیان ابوالفضل، شریفیان رایکا، دانشیان مریم، منتظمی مریم. بررسی اثر آمینوفیلین وریدی بر میزان موفقیت سنگ شکنی داخل حالبی: یک مطالعه کارآزمائی بالینی دو سو کور. ارمغان دانش. 1394; 20 (7) :549-557