محمود نجفیان 1، آزاده ابراهیم حبیبی ، پریچهر یغمائی ، کاظم پریور ، باقر لاریجانی
1- ، mn.najafian@yahoo.com
مقدمه و هدف: آلفا آمیلاز مهم‌ترین آنزیم تجزیه کننده نشاسته است. با مهارآلفا آمیلاز می‌توان از تجزیه وجذب مواد نشاسته‌ای در روده جلوگیری و میزان قند خون را کنترل نمود. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر ترانس چالکون بر فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز، میزان قند خون و لیپیدها در رت‌های دیابتی و غیر دیابتی بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. تعداد 60 سر رت به طور تصادفی به10 گروه مساوی به عنوان کنترل غیر دیابتی، کنترل دیابتی و چهار گروه آزمایش غیر دیابتی و چهار گروه آزمایش دیابتی تقسیم شدند. رت‌های دو گروه کنترل، روغن دانه انگور دریافت نمودند و به رت‌های گروه آزمایش مقادیر 2، 8، 16 و 32 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن چالکون به صورت گاواژ در یک دوره 24 روزه خورانده شد. به صورت یک روز در میان قند خون و در روزهای صفر، 12 و 24 میزان انسولین و در پایان دوره لیپوپروتئین‌ها و فعالیت آلفا آمیلاز اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: چالکون در گروه رت‌های سالم و دیابتی به طورمتوسط2/25 درصد قندخون را کاهش داد. این دارو موجب کاهش میزان انسولین سرمی‌ گردید. چالکون در رت‌های سالم و دیابتی به طورمتوسط فعالیت آلفا آمیلاز را به میزان 9/34 درصد کاهش داد. به دنبال آشفتگی درمتابولیسم لیپیدها ناشی از دیابت، این داروموجب بهبود متابولیسم لیپوپروتئین‌ها گردید و میزان آب، غذای مصرفی وحجم ادرار را کاهش داد. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که احتمال دارد ترانس چالکون با مهار آلفاآمیلاز باعث کاهش قندخون و کاهش وزن شود. هم‌چنین بهبود متابولیسم لیپوپروتئین‌ها ممکن است به واسطه اثر مهاری این دارو برآنزیم‌های هیدروکسی متیل گلوتاریل کوآ ردوکتاز و فسفودی استراز رخ دهد.
واژه‌های کلیدی: آلفاآمیلاز، قندخون، لیپوپروتئین، انسولین
دریافت: 1394/2/9 | پذیرش: 1394/2/9 | انتشار: 1394/2/9

Najafian M, Ebrahim-Habibi A, Yaghmaei P, Parivar K, Larijani B. The Effect of Trans-Chalcone on Amylase Activity, Blood Glucose and Lipid Levels in Diabetic and Non Diabetic Rats. armaghanj 2011; 16 (1) :51-60

نجفیان محمود، ابراهیم حبیبی آزاده، یغمائی پریچهر، پریور کاظم، لاریجانی باقر. تأثیر ترانس چالکون برفعالیت آنزیم آلفاآمیلاز، میزان قند خون ولیپیدها در رت‌های دیابتی وغیردیابتی. ارمغان دانش. 1390; 16 (1) :51-60