زهرا بهمن آبادی ، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی ، سید رفیع عارف حسینی 1
1- ، : srarefhosseini@gmail.com
مقدمه و هدف: کبد چرب غیر الکلی طیفی از حالات بالینی و آسیب‌شناختی است که با رسوب قطرات چربی در کبد بیمارانی که سابقه مصرف الکل ندارند، مشخص می‌شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثر رژیم کم کالری با و بدون سیبوترامین بر وزن بدن و وضعیت عملکرد کبدی بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1389 دردانشگاه علوم پزشکی تبریز بر روی 40 بیمار چاق مبتلا به کبد چرب غیر الکلی انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه مساوی مداخله و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه مداخله روزانه یک کپسول 15 میلی‌گرمی‌سیبوترامین نیم ساعت قبل از ناهار دریافت نمودند و رژیم کاهش وزن بر حسب وزن ایده‌آل بدن بود. افراد گروه کنترل تنها تحت رژیم کاهش وزن بودند. قبل از مداخله و 3 ماه بعد از آن تغییرات وزن و سطح آنزیم‌های کبدی ارزیابی شد و سونوگرافی تکرار شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری تی‌زوجی، من ویتنی و مک‌نمار تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: سه ماه بعد از مداخله میانگین کاهش وزن در گروه مداخله 13 کیلوگرم و در گروه کنترل 4 کیلوگرم بود(05/0p<). بهبود اکوژنیسیته کبدی در90 درصد بیماران گروه مداخله و50 درصد بیماران گروه کنترل مشاهده شد. تغییر میزان آنزیم آلانین آمینوترانسفراز گروه مداخله و کنترل به ترتیب 11/15±50/7 و23/28±15/6 واحد بین المللی بر لیتر بود که این اختلاف معنی‌دار بود(05/0p<). تغییر آنزیم آسپارتات آمینو ترانفسراز در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 37/13±38/4 و 37/18±70/1 واحد بین المللی بر لیتر بود که اختلاف معنی‌داری نداشتند(05/0p>). نتیجه‌گیری: در مجموع یافته‌های مطالعه حاضر حاکی از تأثیر سیبوترامین در بهبود عملکرد کبدی و درمان بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: کبد چرب، کاهش وزن، سیبوترامین
دریافت: 1394/2/8 | پذیرش: 1394/2/8 | انتشار: 1394/2/8

bahmanabadi Z, Ebrahimi-Mamghani M, Arefhosseini S. Comparison of low-calorie diet with and without sibutramine on body weight and liver function of patients with non-alcoholic fatty liver disease. armaghanj 2011; 16 (2) :101-110

بهمن آبادی زهرا، ابراهیمی ممقانی مهرانگیز، عارف حسینی سید رفیع. مقایسه اثر رژیم کم کالری با و بدون سیبوترامین بر وزن بدن و وضعیت عملکرد کبدی بیماران کبد چرب غیر الکلی. ارمغان دانش. 1390; 16 (2) :101-110