[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 29، شماره 1 - ( 1-1403 ) ::
جلد 29 شماره 1 صفحات 79-67 برگشت به فهرست نسخه ها
کاربرد نظریه شناختی اجتماعی در پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مبتلا به فشار خون بالا
نرگس روستایی1، معصومه خوبانی2 ، مجید مجلسی3 ، جواد هارونی2 ، سید فاضل زینت مطلق 4
1- گروه آمار آمارزیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
4- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، motlaghf@yahoo.com
چکیده:   (949 مشاهده)
زمینه و هدف: فشارخون بالا یکی از مهم ترین علل مرگ و میر زودرس در سراسر جهان است. از جمله راه‌های کنترل فشارخون بالا اصلاح سبک زندگی به خصوص توجه به رفتارهای تغذیه‌ای ازجمله کاهش مصرف مواد غذایی حاوی نمک است، لذا هدف از این مطالعه  بررسی کاربرد نظریه شناختی اجتماعی در پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مبتلا به فشارخون بالا بود.

روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی می‌باشد که در سال 1400 بر روی 100 بیمار مبتلا به فشارخون بالای تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهر چرام در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌ای پایبندی به رژیم غذایی کم‌نمک مبتنی بر پرسشنامه تعدیل یافته تأثیر سطح فعالیت‌های خودمراقبتی در فشارخون بالا و پرسشنامه محقق ساخته سازه‌های تئوری شناختی اجتماعی بندورا شامل؛ سازه‌های خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و خودتنظیمی بود. بیمارانی که معیارهای ورود به پژوهش را داشته اند به صورت تصادفی انتخاب و با کمک کارشناس بیماری‌ها پرسشنامه ها تکمیل گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل قرار شدند.

یافته‌ها: دامنه سنی شرکت کنندگان40 تا 69 سال با میانگین 29/7±26/57 بود،  که 61 درصد زن و 39 درصد مرد بودند. 34 نفر(34 درصد) از شرکت کنندگان بی‌سواد، 20 نفر(20 درصد) تحصیلات دانشگاهی و 27 درصد سابقه خانوادگی فشارخون داشتند. میانگین فشارخون سیستولیک 22/10±95/136 و میانگین فشارخون دیاستولیک 44/5±56/85 بود. میزان پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مورد بررسی 32 درصد : 4/34 درصد زنان و 3/33 درصد از مردان بودند. لذا با بهره‌‌گیری از آنالیز رگرسیون خطی مشخص شد که سازه‌های تئوری شناختی اجتماعی در مجموع 20 درصد از واریانس پایبندی به رژیم غذایی کم‌نمک را پیشبینی می‌کنند.

نتیجه‌گیری: یافته های پژوهش حاکی از پایین بودن میزان پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مورد بررسی بود که  می تواند زنگ خطری برای بیماران و سیستم بهداشتی درمانی باشد که با اجرای برنامه‌های درمانی‌ـ مداخله‌ای و به کارگیری راهبردهای آموزشی در زمینه حمایت اجتماعی خانواده و خودتنظیمی می‌توان نقش بسزایی در افزایش پایبندی به رژیم غذای کم نمک و کنترل بیماری فشارخون داشت.

 
واژه‌های کلیدی: پایبندی به رژیم غذای کم نمک، تئوری شناختی اجتماعی، فشارخون بالا، خود تنظیمی، حمایت اجتماعی خانواده
متن کامل [PDF 586 kb]   (113 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1402/4/17 | پذیرش: 1402/7/29 | انتشار: 1402/10/20
فهرست منابع
1. data WGHOG. raised blood pressure: situation and trends 2016 [Available from: http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence_text/en/,.
2. Bijani M, Parvizi S, Dehghan A, Sedigh-Rahimabadi M, Rostami-Chijan M, Kazemi M, et al. Investigating the prevalence of hypertension and its associated risk factors in a population-based study: Fasa PERSIAN COHORT data. BMC Cardiovascular Disorders. 2020;20(1):1-8. [DOI:10.1186/s12872-020-01797-3] [PMID] []
3. Padwal RS, Bienek A, McAlister FA, Campbell NR, Program ORTFotCHE. Epidemiology of hypertension in Canada: an update. Canadian Journal of Cardiology. 2016;32(5):687-94. [DOI:10.1016/j.cjca.2015.07.734] [PMID]
4. Filippou CD, Tsioufis CP, Thomopoulos CG, Mihas CC, Dimitriadis KS, Sotiropoulou LI, et al. Dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet and blood pressure reduction in adults with and without hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Advances in Nutrition. 2020;11(5):1150-60. [DOI:10.1093/advances/nmaa041] [PMID] []
5. Organisation WH. Hypertension 2020 [Available from: : https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension. Accessed 26 Feb 2020.
6. Nikroy F, Roustaei N, Eslami A. Cognitive Factors Association with Medication Adherence Among Hypertension Patients. Iranian Evolutionary and Educational Psychology Journal. 2022;4(4):204-12. [DOI:10.52547/ieepj.4.4.204]
7. Lopez-Lopez JP, Cohen DD, Alarcon-Ariza N, Mogollon-Zehr M, Ney-Salazar D, Chacon-Manosalva MA, et al. Ethnic differences in the prevalence of hypertension in Colombia: association with education level. American Journal of Hypertension. 2022;35(7):610-8. [DOI:10.1093/ajh/hpac051] [PMID] []
8. Sani RN, Connelly PJ, Toft M, Rowa-Dewar N, Delles C, Gasevic D, et al. Rural-urban difference in the prevalence of hypertension in West Africa: a systematic review and meta-analysis. Journal of Human Hypertension. 2022:1-13. [DOI:10.1038/s41371-022-00688-8] [PMID]
9. Zhou B, Carrillo-Larco RM, Danaei G, Riley LM, Paciorek CJ, Stevens GA, et al. Worldwide trends in hypertension prevalence and progress in treatment and control from 1990 to 2019: a pooled analysis of 1201 population-representative studies with 104 million participants. The Lancet. 2021;398(10304):957-80. [DOI:10.1016/S0140-6736(21)01330-1] [PMID]
10. Atibila F, Hoor Gt, Donkoh ET, Wahab AI, Kok G. Prevalence of hypertension in Ghanaian society: a systematic review, meta-analysis, and GRADE assessment. Systematic Reviews. 2021;10(1):1-15. [DOI:10.1186/s13643-021-01770-x] [PMID] []
11. Mills KT, Bundy JD, Kelly TN, Reed JE, Kearney PM, Reynolds K, et al. Global disparities of hypertension prevalence and control: a systematic analysis of population-based studies from 90 countries. Circulation. 2016;134(6):441-50. [DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018912] [PMID] []
12. Mirzaei M, Mirzaei M, Bagheri B, Dehghani A. Awareness, treatment, and control of hypertension and related factors in adult Iranian population. BMC Public Health. 2020;20:1-10. [DOI:10.1186/s12889-020-08831-1] [PMID] []
13. Katibeh M, Moghaddam A, Yaseri M, Neupane D, Kallestrup P, Ahmadieh H. Hypertension and associated factors in the Islamic Republic of Iran: a population-based study. Eastern Mediterranean Health Journal. 2020;26(3). [DOI:10.26719/emhj.19.042] [PMID]
14. Rajati F, Hamzeh B, Pasdar Y, Safari R, Moradinazar M, Shakiba E, et al. Prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension and their determinants: Results from the first cohort of non-communicable diseases in a Kurdish settlement. Scientific reports. 2019;9(1):12409. [DOI:10.1038/s41598-019-48232-y] [PMID] []
15. Najafipour H, Nasri HR, Rostamzadeh F, Amirzadeh R, Shadkam M, Mirzazadeh A. Prevalence and incidence of pre-hypertension and hypertension (awareness/control) in Iran: findings from Kerman coronary artery diseases risk factors study 2 (KERCADRS). Journal of Human Hypertension. 2022;36(5):461-72. [DOI:10.1038/s41371-020-00392-5] [PMID]
16. Pourmand G, Doshmangir L, Ahmadi A, Noori M, Rezaeifar A, Mashhadi R, et al. An application of the theory of planned behavior to self-care in patients with hypertension. BMC Public Health. 2020;20:1-8. [DOI:10.1186/s12889-020-09385-y] [PMID] []
17. Afsargharehbagh R, Rezaie-Keikhaie K, Rafiemanesh H, Balouchi A, Bouya S, Dehghan B. Hypertension and pre-hypertension among Iranian adults population: a meta-analysis of prevalence, awareness, treatment, and control. Current Hypertension Reports. 2019;21:1-13. [DOI:10.1007/s11906-019-0933-z] [PMID]
18. Faragzadeh Z, Kaheni S, Saadatjoo A. Relation between stress and hypertension and coping ways. J Birjand Univ Med Sci. 2005;12(1):2.
19. Yang S-H, Ha J-C, Kim M-J. Salty taste test for a low-salt diet to control blood pressure. Clinical Hypertension. 2023;29(1):12. [DOI:10.1186/s40885-023-00236-7] [PMID] []
20. Sun J-k, Li W-q, Ke L, Tong Z-h, Ni H-b, Li G, et al. Early enteral nutrition prevents intra-abdominal hypertension and reduces the severity of severe acute pancreatitis compared with delayed enteral nutrition: a prospective pilot study. World Journal of Surgery. 2013;37:2053-60. [DOI:10.1007/s00268-013-2087-5] [PMID]
21. Houston MC. The role of nutrition, nutraceuticals, vitamins, antioxidants, and minerals in the prevention and treatment of hypertension. Alternative therapies in health and medicine. 2013;19:32.
22. Grillo A, Salvi L, Coruzzi P, Salvi P, Parati G. Sodium intake and hypertension. Nutrients. 2019;11(9):1970. [DOI:10.3390/nu11091970] [PMID] []
23. Chaudhary P, Wainford RD. Association of urinary sodium and potassium excretion with systolic blood pressure in the Dietary Approaches to Stop Hypertension Sodium Trial. Journal of human hypertension. 2021;35(7):577-87. [DOI:10.1038/s41371-020-0375-8] [PMID] []
24. Mente A, O'Donnell MJ, Rangarajan S, McQueen MJ, Poirier P, Wielgosz A, et al. Association of urinary sodium and potassium excretion with blood pressure. New england journal of medicine. 2014;371(7):601-11. [DOI:10.1056/NEJMoa1311989] [PMID]
25. Marketou ME, Maragkoudakis S, Anastasiou I, Nakou H, Plataki M, Vardas PE, et al. Salt‐induced effects on microvascular function: a critical factor in hypertension mediated organ damage. The Journal of Clinical Hypertension. 2019;21(6):749-57. [DOI:10.1111/jch.13535] [PMID] []
26. . WHOW. Salt reduction [Internet]. Geneva: WHO 2020 [Available from: : https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction.
27. Graudal NA, Hubeck-Graudal T, Jurgens G. Effects of low sodium diet versus high sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020(12). [DOI:10.1002/14651858.CD004022.pub5] [PMID] []
28. Bjoernsbo KS, Riis NL, Andreasen AH, Petersen J, Dahl Lassen A, Trolle E, et al. Salt reduction intervention in families investigating metabolic, behavioral and health effects of targeted intake reductions: study protocol for a four months three-armed, randomized, controlled "real-life" trial. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2019;16(19):3532. [DOI:10.3390/ijerph16193532] [PMID] []
29. Vijayaraghavan M, Jacobs EA, Seligman H, Fernandez A. The association between housing instability, food insecurity, and diabetes self-efficacy in low-income adults. Journal of Health Care for the Poor and Underserved. 2011;22(4):1279-91. [DOI:10.1353/hpu.2011.0131] [PMID]
30. Sanuade OA, Boatemaa S, Kushitor MK. Hypertension prevalence, awareness, treatment and control in Ghanaian population: Evidence from the Ghana demographic and health survey. PloS one. 2018;13(11):e0205985. [DOI:10.1371/journal.pone.0205985] [PMID] []
31. Glanz K, Rimer BK, Viswanath K. Health behavior and health education: theory, research, and practice: John Wiley & Sons; 2008.
32. Borhaninejad V, Iranpour A, Shati M, Tahami AN, Yousefzadeh G, Fadayevatan R. Predictors of self-care among the elderly with diabetes type 2: using social cognitive theory. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. 2017;11(3):163-6. [DOI:10.1016/j.dsx.2016.08.017] [PMID]
33. Warren-Findlow J, Seymour RB, Brunner Huber LR. The association between self-efficacy and hypertension self-care activities among African American adults. Journal of community health. 2012;37:15-24. [DOI:10.1007/s10900-011-9410-6] [PMID] []
34. Bandura A. Self-efficacy: toward a unifying theory of behavioral change. Psychological review. 1977;84(2):191. [DOI:10.1037/0033-295X.84.2.191] [PMID] []
35. Arabshahi A, Gharlipour Z, Hosseinalipour SA, Mohebi S. Assessment of adherence to self-care behaviors in hypertensive patients in Qom. Qom University of Medical Sciences Journal. 2020;14(2):55-66. [DOI:10.29252/qums.14.2.55]
36. Pirzadeh A, Peyman TS, Hassanzadeh A, Mostafavi F. Adherence to self-care behaviors among hypertensive patients. Journal of Health Literacy. 2019;4(3):17-24.
37. Motlagh SFZ, Chaman R, Sadeghi E, Eslami AA. Self-care behaviors and related factors in hypertensive patients. Iranian Red Crescent Medical Journal. 2016;18(6). [DOI:10.5812/ircmj.35805] [PMID] []
38. Labata BG, Ahmed MB, Mekonen GF, Daba FB. Prevalence and predictors of self care practices among hypertensive patients at Jimma University Specialized Hospital, Southwest Ethiopia: cross-sectional study. BMC Research Notes. 2019;12(1):1-8. [DOI:10.1186/s13104-019-4125-3] [PMID] []
39. AlHadlaq RK, Swarelzahab MM, AlSaad SZ, AlHadlaq AK, Almasari SM, Alsuwayt SS, et al. Factors affecting self-management of hypertensive patients attending family medicine clinics in Riyadh, Saudi Arabia. Journal of family medicine and primary care. 2019;8(12):4003. [DOI:10.4103/jfmpc.jfmpc_752_19] [PMID] []
40. Rezaei S, Mahmoudi Z, Sheidaei A, Aryan Z, Mahmoudi N, Gohari K, et al. Salt intake among Iranian population: the first national report on salt intake in Iran. Journal of hypertension. 2018;36(12):2380-9. [DOI:10.1097/HJH.0000000000001836] [PMID]
41. Rad GS, Bakht LA, Feizi A, Mohebi S. Importance of social support in diabetes care. Journal of education and health promotion. 2013;2. [DOI:10.4103/2277-9531.120864] [PMID] []
42. Mohebi S, Parham M, Sharifirad G, Gharlipour Z, Mohammadbeigi A, Rajati F. Relationship between perceived social support and self-care behavior in type 2 diabetics: A cross-sectional study. Journal of education and health promotion. 2018;7. [DOI:10.4103/jehp.jehp_73_17] [PMID] []
43. Bahari G, Scafide K, Krall J, Mallinson RK, Weinstein AA. Mediating role of self‐efficacy in the relationship between family social support and hypertension self‐care behaviours: A cross‐sectional study of Saudi men with hypertension. International journal of nursing practice. 2019;25(6):e12785. [DOI:10.1111/ijn.12785] [PMID]
44. Safari M, Shojaei-Zadeh D, Ghofranipour F, Heydarnia A, Pakpur A. Theories, models and methods of health education and health promotion. Tehran: Asaresobhan. 2009:64-75.
45. Ghoreishi M-S, Vahedian-Shahroodi M, Jafari A, Tehranid H. Self-care behaviors in patients with type 2 diabetes: Education intervention base on social cognitive theory. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. 2019;13(3):2049-56. [DOI:10.1016/j.dsx.2019.04.045] [PMID]
46. Barati M, Darabi D, Moghimbeigi A, Afsar A. Self-regulation behaviors of hypertension and related factors among hypertensive patients. Journal of Advanced Biomedical Sciences. 2011;1(3):116-22.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khobani M, Majlesi M, Haroni J, Zinat motlagh F. An Application of the Social Cognitive Theory to Adherence to a Low-Salt Diet in Patients with Hypertension. armaghanj 2024; 29 (1) :67-79
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3503-fa.html

روستایی نرگس، خوبانی معصومه، مجلسی مجید، هارونی جواد، زینت مطلق سید فاضل. کاربرد نظریه شناختی اجتماعی در پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مبتلا به فشار خون بالا. ارمغان دانش. 1403; 29 (1) :67-79

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3503-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 1 - ( 1-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4657