ناهید منوچهریان 1، نسرین جیریایی2 ، الهام کاویانی3
1- مرکز تحقیقات فاطمیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، manuchehriann@gmail.com
2- مرکز تحقیقات فاطمیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
زمینه و هدف: نگرانی و اضطراب، می‌تواند بر پیامد بی‌حسی نخاعی در بیماران سزارین تأثیر بگذارد. بنابراین لازم است که با استفاده از داروی مناسب و کم عارضه میزان را کاهش داد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه تجویز وریدی پروپوفول و میدازولام بر میزان آرام‌بخشی، تهوع و استفراغ حین بی‌حسی نخاعی در جراحی سزارین بود.

روش بررسی: این یک مطالعه کارآزمایی بالینی می‌باشد که در سال 1399 در بیمارستان فاطمیه همدان انجام شد. 102 نفر کاندید سزارین تحت بی‌حسی نخاعی به ‌طور تصادفی در دو گروه 51 نفره تزریق وریدی پروپوفول(2/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم) یا میدازولام(2/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم) پس از خروج نوزاد قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و مامایی، وضعیت همودینامیک، نمره آرام‌بخشی(رامسی)، زمان شروع سداسیون و طول مدت سداسیون، تهوع و استفراغ در دو گروه در یک ساعت اول پس از تزریق دارو مقایسه شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری کای اسکوئر، تی‌تست و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: شروع آرام‌بخشی(60/0 ± 72/4 در برابر 60± 43/1 دقیقه) و طول مدت آرام‌بخش(92/6 ± 00/55 در برابر 13/7 ± 60/44 دقیقه) در گروه پروپوفول به‌طور معنی‌داری کمتر از گروه میدازولام بود(برای هر دو متغیر001/0=.(p میانگین مقیاس دیداری اضطراب پس از تجویز دارو تا دقیقه 5، با اختلاف معنی‌داری در گروه پروپوفول کمتر بود، سپس هر دو گروه شرایط مشابه‌ای داشتند. میانگین اسکور سداسیون پس از تجویز دارو تا دقیقه 10 در گروه پروپوفل و از دقیقه 50 تا 60 در گروه میدازولام بیشتر بود. فراوانی تهوع و استفراغ در زمان جراحی در گروه میدازولام 9/5 درصد و در گروه پروپوفول2 درصد بود(217/0=p). هیپوتانسیون در گروه میدازولام 9/3 درصد و در گروه پروپوفول 6/19درصد بود(028/0=p). فشار متوسط شریانی در بیماران گروه میدازولام از دقیقه 5 پس از تزریق دارو تا دقیقه 10 با اختلاف معنی‌داری بیشتر از گروه پروپوفول بود(05/0p<).

نتیجه‏ گیری:داروی پروپوفول به دلیل اثر آرام‌بخشی، کاهش اضطراب و تهوع و استفراغ در بیماران سزارین با بی‌حسی کارایی مناسبی دارد با این‌ حال به دلیل هیپوتانسیون بهتر است احتیاط‌های پیشگیرانه لازم صورت پذیرد.

واژه‌های کلیدی: بی‌حسی نخاعی، سزارین، پروپوفول، میدازولام، عوارض اسپاینال
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی-زنان و زایمان
دریافت: 1401/9/23 | پذیرش: 1401/12/27 | انتشار: 1402/2/10

Manouchehrian N, Jiryaee N, Kaviani E. Comparative Evaluation of Intravenous Propofol and Midazolam on Sedation and Nausea & Vomiting During Spinal Anesthesia in Cesarean Section. armaghanj 2023; 28 (2) :144-156