سید مجید احمدی1 ، سید محسن اسدی2 ، زهرا رهامی 3
1- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، z.rahami.65@gmail.com
زمینه و هدف: کووید 19 ویروس نوظهوری است که تا کنون میلیونها نفر را مبتلا کرده و سبب ایجاد یک وضعیت بحرانی در سراسر جهان گردیده است، به دلیل شیوع بالای بیماری کوویدـ19 و ظرفیت محدود درمانی، شناسایی سریع فاکتورهای نشان دهنده‌ شدت بیماری، می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی ارتباط بین پروتئین واکنشگر C و لنفوپنی با شدت بیماری در بیماران بستری مبتلا به کووید 19 شهر یاسوج در سال 1399 بود.

روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی از نوع گذشته‌نگر و به روش نمونه‌گیری در دسترس می‌باشد که در سال 1399 بر روی 206 نفر از افراد PCR  مثبت بستری شده در بیمارستان‌های شهید جلیل و امام سجاد (ع) شهر یاسوج انجام شد. میزان اکسیژن خون، نمای سی‌تی و میزان CRP و لنفوسیت خون از فاکتورهای اصلی مورد بررسی در این مطالعه می‌باشند. روش نمونه‌گیری به صورت سرشماری و با استفاده از یک چک لیسـت از پـیش تعیین شده بود و اطلاعات مورد نیاز از پرونده‌های بیماران بستری در بیمارستان استخراج گردید. در این مطالعه، اطلاعات زمینه­ای بیماران شامل سن، جنس علایم بالینی، مـدت زمـان بسـتری در بیمارستان وضعیت بیمار مبنی بر ترخیص با بهبودی نسـبی یـا فوت جمع­آوری گردید. هم‌چنین اطلاعات پـاراکلینیکی شـامل؛ درصد اشباع اکسـیژن خـون، تعـداد گلبـول سـفید، لنفوسـیت،CRP و میزان درگیری ریه در سی‌تی اسکن از پرونده بیماران استخراج شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های ویلیکاسیون وآنالیز واریانس یک راهه تجزیه و تحلیل شدند .

یافته‌ها: شرکت کنندگان در پژوهش حاضر شامل 206 نفر بودند که میانگین سنی آنها برابر با 39/51 سال بود. هم‌چنین 103 نفر(50 درصد) از افراد شرکت کننده در پژوهش حاضر مرد و 103 نفر(50 درصد) نیز زن بودند. نتایج تحلیل واریانس یک ‌طرفه نشان داد که میزان لنفوسیت در افراد مبتلای شدید، متوسط و خفیف بر اساس میزان اکسیژن تفاوت معنی‌داری دارد(03/0=p)، اما میزان CRP در این افراد بر اساس میزان اکسیژن خون(32/0=p) و سی‌تی اسکن(07/0=p) تفاوت معنی‌داری نشان نداد. علاوه بر این میزان لنفوسیت در بیماران مبتلا به کرونای شدید، متوسط و خفیف بر اساس سی‌تی اسکن تفاوت معنی‌داری ندارد(14/0=p).

نتیجه‌گیری: با توجه به یافته­های به دست آمده از پژوهش حاضر، به نظر می­رسد در پیش­بینی شدت بیماری در بیماران مبتلا به کووید 19 می­توان از میزان لنفوپنی استفاده کرد، اما از میزان CRP در پیش بینی شدت بیماری نمی‌توان استفاده کرد.

واژه‌های کلیدی: کوویدـ19، لنفوپنی، پروتئین واکنشگرC، بیماران بستری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی-داخلی
دریافت: 1401/5/24 | پذیرش: 1401/10/14 | انتشار: 1401/10/14

Ahmadi M, Asadi M, Rahami Z. The Relationship Between C-reactive Protein (CRP) and Lymphopenia with Disease Severity in Hospitalized Patients with Covid-19 in Yasuj, Iran in 2020. armaghanj 2023; 28 (1) :122-133