سحر پورعلی1 ، عبدالکریم قدیمی مقدم2 ، نادیا خورشیدیان3 ، محسن عوض پور4 ، جان محمد ملک زاده 5
1- مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج ایران
2- گروه عفونی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج ایران
4- گروه طب اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، malekjmd@yahoo.com
زمینه و هدف: کودکان زیر دو سال حساس‌ترین گروه کودکان هستند که به دلیل رشد سریع و دریافت ناکافی غذا در معرض خطر اختلال رشد می‌باشند. اقدامات درمانی برای حل مشکلات تغذیه‌ای کودکان به ویژه شیرخواران اکثرا بدون تأثیر چشمگیر است و نشان دهنده نیاز به بررسی‌های بیشتری است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی مقایسه‌ای الگوی تغذیه تکمیلی کودکان 24ـ6 ماه دچار اختلال رشد و سالم در شهرستان ‏بویراحمد بود.

روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی مورد شاهد که در سال 1397 انجام شد، 68 کودک مبتلا به کمبود وزن مراجعه کننده به درمانگاه‌های تغذیه، اطفال یا از لیست کودکان سوء تغذیه‌ای مراکز بهداشتی درمانی انتخاب و با 61 کودک سالم شاهد از نظر الگوهای تغذیه‌ای و وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی مورد مقایسه قرار گرفتند. متغیرهای تحصیلات والدین، شغل والدین، آگاهی، نگرش و کاربست تغذیه‌ای مادران در خصوص تغذیه کودکان و دریافت غذای 24 ساعته آنان مورد بررسی قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های مجذور کای، تی تست و یو مان ویتنی تجزیه وتحلیل شدند.

یافته‌ها: بین دو گروه کودکان از نظر دریافت انرژی، پروتئین، چربی، آهن، روی و ویتامین A تفاوت معنی‌دار آماری دیده نشد، اما مقدار کربوهیدرات دریافتی کودکان دچار اختلال رشد با کودکان شاهد سالم، تفاوت معنی‌دار آماری نشان داد(003/0=p). مهم‌ترین عوامل مرتبط با اختلال رشد در کودکان با سطح آگاهی مادران(001/0=p تحصیلات مادر(02/0=p)، تحصیلات پدر(033/0=p)، دفعات مصرف غذای کمکی(017/0=p) و زمان مصرف تنقلات کم ارزش(017/0=p) به وسیله کودکان بود. متغیرهای وضعیت اشتغال والدین، سن شروع تغذیه کمکی، نوع شیر مصرفی بین دو گروه کودکان دچار اختلال رشد و شاهد تفاوت آماری معنی داری نداشت.

نتیجه‌گیری: بررسی نشان داد آگاهی تغذیه‌ای مادران، تعداد دفعات غذای کمکی داده شده به کودک، زمان مصرف تنقلات و سطح تحصیلات والدین به ویژه مادران بیشترین ارتباط را با رشد وزنی کودکان مورد بررسی داشتند.

واژه‌های کلیدی: اختلال رشد، کودکان، کمبود وزن برای سن، توقف رشد، تغذیه تکمیلی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1400/8/16 | پذیرش: 1400/8/22 | انتشار: 1400/8/22

Pourali S, Ghadimi A, Khorshodian N, Avazpour M, Malekzadeh J. An Analytical Study of Complementary Feeding Pattern Among Healthy and Failure to Thrive Children in Boyer-Ahmad County: A Matched Case-Control Study. armaghanj 2021; 26 (5) :815-826