احمد جبرالدینی 1، فائزه تقوی2 ، فاطمه حیدری3
1- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران، ، Ahmad.jabrodini@gmail.com
2- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران،
3- گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی گراش، گراش، ایران
زمینه و هدف: حدود40 درصد از زنان و 12 درصد از مردان حداقل یکبار عفونت مجاری ادراری را در طول زندگی خود تجربه می‌کنند. آمینوگلیکوزیدها عوامل ضدمیکروبی وسیع‌الطیف بسیار مؤثری هستند. ظهور و گسترش مقاومت آنتی‌بیوتیکی در اشریشیا کلی یک نگرانی رو به افزایش برای بهداشت عمومی در سراسر جهان است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی شیوع ژن‌های مقاومت آمینوگلیکوزیدی ant(2'')-Ia و ant(4')-IIaدر سویه‌های اشریشیا‌کلی جدا شده از عفونت‌ ادراری بود.

روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی می‌باشد که بر روی 187 سویه اشریشیا کلی جدا شده از ‌نمونه‌ ادرار بیماران ‌مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین ‌علی(ع) شهرستان گراش استان فارس در طی یک ‌سال از تیرماه 1399 لغایت تیر1400 انجام گرفت. الگوی مقاومت ‌آنتی‌بیوتیکی نسبت به توبرامایسین، جنتامایسین، کانامایسین و آمیکاسین به ‌روش انتشار از دیسک بررسی شد. جهت بررسی حضور ژن -Ia(2'')ant و ant(4')-IIa از روش PCR استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون آماری کای دو استفاده گردید.

یافته‌ها: از 187 سویه مورد مطالعه، 62 سویه(15/33 درصد) به آمینوگلیکوزیدها مقاوم بودند. بیشترین و کمترین مقاومت آمینوگلیکوزیدی به‌ترتیب نسبت به توبرامایسین(03/79 درصد) و آمیکاسین(29/11 درصد) مشاهده شد. 2 سویه(22/3 درصد) هم‌زمان نسبت به همه آمینوگلیکوزیدها مقاومت داشتند. ژن -Ia(2'')ant وant(4')-IIa به ترتیب در17 سویه(41/27 درصد) و 11 سویه (74/17 درصد) شناسایی شد.

نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می‌دهد که سویه‌های اشریشیا کلی جدا شده از عفونت‌ادرای در برابر آمینوگلیکوزیدهای رایج مقاومت نسبتاً کمی[W1]  دارند. جهت درمان اولیه عفونت‌های ادراری ناشی از اشریشیا کلی در شهرستان گراش استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ آمیکاسین و کانامایسین توصیه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: اشریشیا کلی، عفونت ادراری، آمینوگلیکوزیدها، ژن
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1400/7/26 | پذیرش: 1400/8/24 | انتشار: 1400/12/9

Jabrodini A, Taghavi S, Heidari F. Evaluation of Aminoglycoside Resistance Ant(2'')-Ia and Ant(4')-IIa Genes in Escherichia coli Strains Isolated from Urinary Tract Infection. armaghanj 2022; 27 (2) :196-206