مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، mahboubehmansourian90@gmail.com
چکیده: (1444 مشاهده)
زمینه و هدف: استروژنها نقشی اساسی در رشد، توسعه و نگهداری طیف متنوعی از بافتها دارند. پاسخهای فیزیولوژیکی به هورمون استروژن در بافتهای ویژه به واسطه حداقل دو ایزوفرمرسپتور استروژنی آلفا(ERα) و بتا (ERβ) در بافتهای خاص میباشد.امروزه گیاهان دارویی به دلیل ارزانتر بودن و عوارض جانبی کمتر نسبت به داروهای سنتتیک، کاربرد زیادی در درمان و کنترل بیماریها دارند، از جمله این گیاهان، گل راعی (Hypericum perforatum L.) و شوید (Anethum graveolens L.) میباشد. گل راعی مؤثر بر سندرم پیش از قاعدگیو گیاه شوید به عنوان قاعده آور، مؤثر بر هورمون های جنسی و دیسمنوره میباشد. هدف اصلی این پژوهش تعیین و مقایسه برهمکنش مولکولی ترکیبات فیتواستروژنی گل راعی و شوید با دو ایزوفرم رسپتور استروژنی با استفاه از روش داکینگ مولکولی بود.
روش بررسی: این مطالعه داکینگ مولکولی در سال 1400 انجام شد.برای محاسبات برهمکنش مولکولی، با هدف بررسی بیشتر تأثیرات احتمالی هورمونی ترکیبات فیتواستروژنی گیاهان مورد مطالعه از روش داکینگ مولکولی استفاده شد. بررسی جایگاه اتصال نظری ترکیبات فیتواستروژنی فلاونوئیدی فیستین، کامپفرول، کوئرسیتین و میریستین، رسوراترول، تترامتیلاستیلبن، ترانسآنتول، لیمونن و جنیستئین به عنوان یک آگونیست یا آنتاگونیست استروژنی با ERα و ERβ انجام شد و اسید آمینههای درگیر در برهمکنش، انرژی آزاد اتصال و ثابت اتصالتعیین شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزارهای مختلف و مقایسه با نتایج مقالات مرتبط تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها:با بررسی انرژی اتصال و کنفورماسیونهای مختلف ترکیبات فیتواستروژنی در ERs، فیستین، کامپفرول، کوئرسیتین، میریستین و رسوراترول به عنوان بهترین لیگاندهای بالقوه انتخاب شدند. نتایج تأیید می کند که این ترکیبات از نظر استریکی نسبتاً با محل قرارگیری در اکتیوسایت(جایگاه فعال) اشغال شده به وسیله آگونیست اندوژن 17βـ استرادیول به عنوان آگونیست کامل و آگونیست نسبی جنیستئین سازگار هستند. نتایج شواهدی از اتصال ترکیبات فیتواستروژنی این گیاهان به ERα و ERβ با انرژی آزاد اتصال-5.29 تا -8.47 کیلوکالری بر مول و ثابت اتصال 131.62 µM تا 614.61 nM و برهمکنش آنها با اسیدآمینههای کلیدی اکتیوسایت شامل Glu353، Arg394 و His524 ازERα و Glu305، Arg346 و His475 از ERβ به عنوان آگونیست نسبی فراهم میکند.
نتیجهگیری:برهمکنش بهترین ترکیبات فیتواستروژنی مورد بررسی با اسیدآمینههای کلیدی اکتیوسایت ERs مانند آگونیست نسبی جنیستئین مطلوب میباشد. نتایج ارزشمند داکینگ مولکولی در شناسایی مهم ترین ترکیبات فیتواستروژنی، می تواند به عنوان نقطه شروع بهینه سازی در طراحی منطقی دارو در درمان بیماری های حساس به استروژن در نظر گرفته شود.
Mansourian M. A Molecular Docking Study of Phytoestrogenic Compounds from Hypericum perforatum L. and Anethum graveolens L. with Two Isoforms of Estrogen Receptor. armaghanj 2021; 26 (6) :915-940 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3126-fa.html
منصوریان محبوبه. مطالعه داکینگ مولکولی ترکیبات فیتواستروژنی گل راعی(Hypericum perforatum L.) و شوید(Anethum graveolens L.) با دو ایزوفرم رسپتور استروژنی. ارمغان دانش. 1400; 26 (6) :915-940