یوسف مطهری نیا ، محمدعلی رضایی ، فرید زندی ، وریا حسینی ، احمد رشیدی ، مبین احمدی نیاز ، ادریس امینی‌پور ، محمدرضا رحمانی 1
1- ، : rahmany191@gmail.com
زمینه و هدف: مالاسزیا فورفور یک مخمر چربی دوست بوده و به عنوان یکی از عوامل بیماری‌های پوست به ویژه تینه آ ورسیکالر شناخته می‌شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثر ضد قارچی عصاره ریشه شیرین بیان، گیاه ختمی ‌و کتوکونازول بر مالاسزیا فورفور بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی برای بررسی اثر ضد قارچی عصاره الکلی گیاه ختمی، ریشه شیرین بیان و کتوکونازول از روش رقیق سازی در محیط مایع استفاده شد. مقادیر حداقل غلظت ممانعت‌کنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای هر یک از ترکیب‌های مورد استفاده بر اساس رؤیت چشمی‌ و شمارش تعداد کلنی‌های قارچی در مقایسه با گروه شاهد محاسبه شد. داده‌ها با آزمون آماری مان ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: میزان حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد عصاره‌های گل ختمی، ریشه ختمی، ریشه شیرین بیان و داروی کتوکونازول به ترتیب؛ 25/18، 300، 500 و 65/2 میکروگرم در میلی‌لیتر تعیین گردید. میزان حداقل غلظت کشندگی عصاره گل ختمی ‌و داروی کتوکونازول به ترتیب؛ 50≤ و 32≤ میکروگرم در میلی‌لیتر تعیین شد. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که عصاره گل ختمی ‌در مقایسه با عصاره ریشه ختمی ‌و ریشه شیرین بیان دارای اثر ضد قارچی بیشتری است. هم‌چنین کتوکونازول در مقایسه با این عصاره ها دارای بیشترین تأثیر ضد قارچی بر مالاسزیا فورفور می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: مالاسزیا فورفور، کتوکونازول، شیرین‌بیان، گل ختمی
دریافت: 1394/2/6 | پذیرش: 1394/2/6 | انتشار: 1394/2/6

Motaharinia Y, Rezaee M, Zandi F, Hosseini W, Rashidi A, Ahmadi neaz M, et al . Comparison of the Antifungal effect of Licorice Root, Althoca Officinalis Extracts and Ketoconazole on Malassezia Furfur. armaghanj 2011; 16 (5) :425-432

مطهری نیا یوسف، رضایی محمدعلی، زندی فرید، حسینی وریا، رشیدی احمد، احمدی نیاز مبین، و همکاران.. مقایسه اثر ضد قارچی عصاره ریشه شیرین‌بیان، گیاه ختمی ‌و کتوکونازول بر مالاسزیا فورفور. ارمغان دانش. 1390; 16 (5) :425-432