:: جلد 25 - شماره 1 ، ویژه نامه کرونا ::
جلد 25 - شماره 1 ، ویژه نامه کرونا صفحات 920-903 برگشت به فهرست نسخه ها
شیرعلی خرامین1 ، شیرزاد شکیب خواه2 ، میترا رفیعی3 ، حافظ محمد حسین پور4
1- گروه روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه روانشناسی بالینی، مرکز علمی‌کاربردی شهدای نزاجا، تهران، ایران
3- گروه روانشناسی بالینی، بیمارستان شهید جلیل. یاسوج. ایران
4- گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
زمینه و هدف: پاندمیک‌های مصیبت بار در طی تاریخ زندگی بشر به صورت منظم صورت پذیرفته‌اند. اختلال ویروسی کرونای 2019 یا کوید یکی از وسیع‌ترین و فراگیرترین پاندمیک صده اخیر بوده است. پایبندی به اصول قرنطینه و رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعلام شده به وسیله سازمان‌های مسئول سلامت جامعه از مهم‌ترین شاخصه‌های کنترل کننده انتشار عفونت و ویروس و در نتیجه تضمین کننده سلامت عمومی‌و در بیماری‌های پاندمیک می‌باشد. بنابراین شناخت عوامل مرتبط با میزان تقید به این دو امر، یکی از مهم‌ترین اهداف سیستماهی بهداشت و درمان کشورها می‌باشد.هدف این پژوهش، تعیین و بررسی میزان پایبندی به قرنطینه و پروتکل‌های بهداشتی مرتبط با کووید 19 و پاره‌ای از عوامل مرتبط با آن می‌باشد. روش بررسی: این مطالعه، یک مطالعه توصیفی‌ـ تحلیلی می‌باشد که در طی دوره قرنطینه دو هفته‌ای اسفند 1398 به صورت اینترنتی بر روی 202 نفر از اعضای شبکه‌های اجتماعی صورت پذیرفته است. در این پژوهش دو پرسشنامه محقق ساخته با 6 سوال و پرسشنامه فرم بلند نئو 5 فرم بلند به وسیله افراد تکمیل و از طریق اینترنت باز گردانده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: بر اساس نتایج پژوهش، نزدیک به 67 درصد افراد بالای 75 به اصول قرنطینه و 72 درصد در همین حد به رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی پایبند بوده‌اند. از طرف دیگر نتایج این نشان می‌دهد که در هر دو زمینه(تقید به قرنطینه در سطح 06/ و رعایت دستورالعمل‌ها 001/0 معنی‌داری) زنان نسبت به مردان نمره بالاتری داشته‌اند. بر همین اساس جمعیت شهری در میزان سرمایه‌گذاری برای مبارزه با کرونا و تبعیت از اعلام متولیان نمره بالاتری نسبت به جمعیت روستایی داشته‌اند. در امر سرمایه‌گذاری نیز متأهلین از نمره بالاتری(معنی‌داری 04/0) برخوردار بوده‌اند. در مورد سن فقط میزان شرکت در فعالیت‌های جهادی به وسیله گروه 20 تا 35 سال در حد نزدیک به معنی‌داری(06/0) تفاوت داشته است. نتایج هم‌چنین نشان می‌دهد که متغییر سواد در این رفتارها ویژه تمایل به سرمایه‌گذاری(03/ 0معنی‌داری) و تبعیت از دستورات متولیان(04/0) تفاوت معنی‌داری داشته است که در هر دو سواد دکترا و بالاتر نمره بالاتری داشته‌اند. در زمینه متغییر شغلی، نتایج نشان می‌دهد که کادر درمان در تقید و رعایت اصول بالاترین نمره را گزارش کرده‌اند. در ضمن رابطه معنی‌داری بین ویژگی‌های شخصیتی و تقید به دو امر ذکر شده مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می‌دهد که میزان قرنطینه و رعایت اصول بهداشتی بیشتر از گزارش‌های اکثر نقاط بوده است. از طرف دیگر میزان تقید به قرنطینه و رعایت اصول بهداشتی با متغییرهای جنسیت، سکونت، سن، شغل، تحصیلات و تأهل رابطه معنی‌داری داشته و در زمینه ویژگی‌های شخصیتی رابطه قابل توجهی دیده نمی‌شود. کوید 19، کرونا، قرنطینه، ریسک فاکتور، عوامل جمعیت شناسی.
واژه‌های کلیدی: کوید 19، کرونا، قرنطینه، ریسک فاکتور، عوامل جمعیت شناسی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1399/9/15 | پذیرش: 1399/12/3 | انتشار: 1399/12/3

Kharamin S, Shakibkhah S, Rafiei M, Mohammad Hosseinpour H. Evaluation of Adherence to Quarantine, Health Related Protocols and Some Associated Factors in Covid 19 Pandemic. armaghanj 2021; 25 (S1) :903-920