مریم عظیم پور 1، محمد فتحی2 ، امید دزفولیان2
1- گروه تربیت بدنی، دانشگاه لرستان، خرم اباد، ایران ، azimpourmaryam92@gmail.com
2- گروه تربیت بدنی، دانشگاه لرستان، خرم اباد، ایران
زمینه و هدف: با توجه به این که ژل رویال حاوی ترکیباتی است که اثرات مطلوبی بر سیستم اعصاب مرکزی و عملکردهای عصبی دارند، لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی تأثیر مصرف ژل رویال بر شاخص‌های آپوپتوزی در مدل تری‌متیل‌تینی بیماری آلزایمر بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در پاییز سال 1397 انجام شد، 32 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ داولی وارد مطالعه شدند که تعداد 24 سر از آن‌ها به‌وسیله تری‌متیل‌تین القای آلزایمر شدند. در ادامه موش‌های صحرایی به‌طور تصادفی به 4 گروه؛ سالم هفته آخر، کنترل قربانی هفته آخر، شم و ژل رویال تقسیم شدند. بررسی میزان بیان ژن‌های P53,BAX,BCL-2 با تکنیک          Real Time PCR انجام شد. داده‌ها با  استفاده از آزمون آنالیز واریانیس تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: یافته‌های تحقیق حاضر نشان می‌دهد که متغیر وابسته P53 در گروه‌ آلزایمر هفته آخر بیشتر از گروه‌های سالم هفته آخر و ژل بود و در گروه شم بیشتر از گروه‌های سالم هفته آخر و ژل شد، شاخص BAX در گروه ژل کمتر از شم و آلزایمر هفته آخر شد و در گروه سالم هفته آخر کمتر از شم و آلزایمر هفته آخر شد. BCL-2 در گروه‌ ژل بیشتر از شم و سالم هفته آخر و آلزایمر هفته آخر شد و در گروه سالم هفته آخر بیشتر از شم و آلزایمر هفته آخر گردید.
نتیجه‌گیری: تجویز تری‌متیل‌تین احتمالاً در پدیده مرگ نورونی انتخابی و مسیرهای آپوپتوز میتوکندریایی در اختلالات نورودژنراتیو مشارکت دارد و مصرف مکمل ژل رویال ممکن است بتواند به عنوان یک راهکار مهار کننده در روند مسیر داخلی آپوپتوز و تقویت عملکرد عصبی و بازسازی نورون‌ها در مدل حاضر به کار برده شود.

واژه‌های کلیدی: ژل رویال، شاخص‌های آپوپتوزی، بیماری آلزایمر
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1399/4/15 | پذیرش: 1399/7/19 | انتشار: 1400/4/15

Azimpour M, Fathi M, Dezfulian O. The Effect of Eight Weeks of Royal Jelly Consumption on Some of Apoptotic Indicators in Trimethyltin-Induced Alzheimer's Mice. armaghanj 2021; 26 (3) :307-323