سیاوش صحت کاشانی1 ، الهام حویزی 2، هادی نداف1
1- گروه علوم درمانگاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، e.hoveizi@yahoo.com
زمینه و هدف: سلول­ درمانی به عنوان روشی نوین برای ترمیم نقایص استخوانی با اندازه بحرانی حایز اهمیت است. از سوی دیگر گرافن و مشتقات آن از جمله ذرات کوانتومی‌‌گرافن(GQDs) به تازگی به عنوان  فاکتورهای مؤثر در تمایز سلولی مورد توجه قرار گرفته اند و شواهد نشان می‌‌دهد که این ذرات می‌­توانند در تمایز به سمت سلول­های استخوانی مؤثر باشند، بنابراین هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثر نقاط کوانتومی گرافن بر تمایز استئوبلاستی سلول­های بنیادی مشتق شده از اندومتر انسانی بود.

روش بررسی: این یک مطالعه تجربی می‌‌باشد که در سال 1398 در آزمایشگاه تحقیقاتی کشت سلول دانشگاه شهید چمران اهواز به انجام رسیده است. بعد از دست یابی به سلول­های بنیادی اندومتر مشتق شده از نمونه بافت رحم انسانی با استفاده از آنزیم کلاژناز و خالص‌سازی آنها، سلول‌ها در دو گروه کشت داده شدند که شامل دو گروه کنترل در محیط استئوژنیک استاندارد و گروه آزمایش بود که به همین محیط GQDs با غلظت 50 میکروگرم در میلی­لیتر اضافه شد. سپس داده‌ها با استفاده از رنگ‌آمیزی الزارین رد، فعالیت آنزیم الکالین فسفتاز و بیان ژنی با روش qRT-PCR بررسی شد. داده‌‌ها با استفاده از آزمون‌ آماری  آنالیز واریانس و یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: در این جا برای اولین بار نتیجه تعامل GQDs با سلول­های بنیادی مزانشیمی ‌‌مشتق از اندومتر رحم در محیط آزمایشگاهی نشان داده شد و تأیید شد که حضور GQDs در محیط کشت استئوژنیک باعث افزایش معنی‌دار کارایی این محیط در القا تمایز سلول­های اندومتری به سلول­های استخوانی می‌‌شود. به علاوه تشکیل مقادیر بیشتر ندول­های کلسیم که با شدت بالای رنگ‌آ‌میزی الیزارین رد مشخص شد و هم‌چنین افزایش فعالیت آنزیم آلکالاین فسفاتاز در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل و افزایش معنی‌دار (001/0p<) بیان ژن‌های بتااکتین، استئوکلسین و استئوپونتین، نشان از تمایز بهتر و بیشتر سلول‌ها در گروه آزمایش داشت.

نتیجه­گیری: این نتایج نشان می‌‌دهد تمایز سلول­های بنیادی اندومتر رحم به سلول­های استخوانی در محیط استئوژنیک استاندارد که به آن GQDs اضافه شده باشد می‌­تواند به صورت بالقوه روشی کاربردی برای افزایش تمایز استئوبلاستی و سلول­درمانی باشد.

واژه‌های کلیدی: سلول­های بنیادی، اندومتر انسانی، کوانتومی‌‌گرافن، تمایز استخوانی
متن کامل [PDF 1973 kb]   (563 دریافت)
دریافت: 1399/3/14 | پذیرش: 1399/5/14 | انتشار: 1399/6/15

Sehat kashani S, Hoveizi E, Naddaf H. Effects of Graphene Quantum Dots on the Osteogenic Differentiation of Stem Cells from Human Endometrial. armaghanj 2020; 25 (4) :423-437