بررسی اثرات پنتوکسی فیلین بر تغییرات استریولوژی بافت تخمدان منجمد شده موش سوری
الیاس کارگر ابرقویی1 ، فاطمه کریمی2 ، فرزانه دهقانی2 ، ابراهیم رحمانی مقدم3 ، مرضیه اورنگ3 ، الهام علی ابادی 4
1- گروه علوم تشریحی، دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- مرکز تحقیقات هیستومورفومتری و استریولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
4- گروه علوم تشریحی، دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، aliabade@sums.ac.ir
زمینه و هدف: انجماد تخمدان یک تکنیک در روش­های کمک باروری مصنوعی می­باشد، درحالی که تخمدان­ نسبت به پروسه انجمادـ ذوب آسیب‌پذیراست. پنتوکسی فیلین به عنوان یک آنتی­اکسیدان با کاهش رادیکال­ آزاد در محیط کشت اثر محافظتی دارد. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات پنتوکسی فیلین بر تغییرات استریولوژی بافت تخمدان منجمد شده موش سوری بود.

روش بررسی: این مطالعه تجربی در سال 1398  در دانشگاه علوم پزشکی شیراز بر روی 25 تخمدان موش ماده انجام شد، که به طور تصادفی به پنج گروه(هر گروه 5 موش) تقسیم شدند؛ گروه1(کنترل): در این گروه هیچ‌گونه درمانی صورت نگرفت. گروه­های 3 و2 (شاهد2و1): در گروه 2 پس از خارج شدن تخمدان‌ها، نیم ساعت در انکوباتورCO2 در محیط بافر فسفات سالین+آلبومین سرم گاوی(PB1+BSA) قرار داده و در گروه 3 علاوه بر قرار دادن در انکوباتور، 8/1 میلی‌مولار پنتوکسی فیلین به محیط بافر اضافه گردید و گروه­های 4 و 5(آزمایش 2و1): در گروه 4 پس از خارج شدن تخمدان‌ها از بدن حیوان، تخمدان‌ها به مدت دو هفته منجمد شده و پس از طی این زمان ذوب و در انکوباتور CO2 دار به مدت نیم ساعت در محیط بافر فسفات سالین+ آلبومین سرم گاوی (PB1+BSA) قرار داده و در گروه 5 علاوه بر فریز، ذوب و انکوبه کردن، تخمدان­ها در معرض بافر حاوی  8/1 میلی مولار پنتوکسی فیلین قرار گرفتند. پس از مراحل تهیه بافتی، مقاطع بافت تخمدان مورد ارزیابی استریولوژیک قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌ آماری کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: برآوردهای استریولوژی نشان داد که حجم کل تخمدان و کورتکس در گروه­های شاهد 2، آزمایش 1 و آزمایش 2 نسبت به گروه کنترل افزایش یافت، اما این افزایش معنی‌دار نبود(05/0<p). از سوی دیگر، حجم مدولا در گروه­های شاهد 2، آزمایش 1و آزمایش 2 نسبت به گروه کنترل کاهش یافت، اما این کاهش معنی‌دار نبود(05/0<p).

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه پنتوکسی فیلین و انجماد سبب افزایش حجم بافت تخمدان می‌شوند و پنتوکسی فیلین با وجود خاصیت آنتی‌اکسیدانی، تأثیری بر روی محافظت از تخمدان در برابر اثرات منفی انجماد  نخواهد داشت.

واژه‌های کلیدی: تخمدان، انجماد، پنتوکسی فیلین، موش سوری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آناتومی
دریافت: 1398/12/19 | پذیرش: 1399/4/14 | انتشار: 1399/4/17

Kargar Abarghooei E, Karimi F, Dehghani F, Rahmani Moghadam E, Owrang M, Aliabadi E. Evaluation of the Effects of Pentoxifylline on Stereological Changes in Frozen Ovarian Tissue of Mice. armaghanj 2020; 25 (3) :306-317