1- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران ، TARANOOM.ISI.ISC@GMAIL.COM 2- گروه میکروبیولوژی ، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران 3- گروه میکروبیولوژی ، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران 4- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
چکیده: (2136 مشاهده)
زمینه و هدف:امروزه با افزایش مقاومت به داروهای سنتتیک، میزان تقاضا برای جایگزینهای طبیعی و بیخطر این داروها افزایش پیدا کرده است. لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی بررسی اثرات آنتیباکتریال عصاره اتانولی عناب(Ziziphus jujuba)، یونجه(Medicago sativa)، ریواس(Reum ribes L.) و زوفا(Hyssopus officinalis) بر رویبرخی از باکتریهای استاندارد گرم مثبت و منفی در شرایط آزمایشگاهی بود.
روش بررسی: این مطالعه تجربی در سال 1398، در آزمایشگاه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر انجام شد. گیاهان پس از جمعآوری از رویشگاههای طبیعی به وسیله گیاه شناسان شناسایی و عصارهگیری با روش سوکسوله انجام و اثرات ضد میکروبی عصارهها با روش انتشار از چاهک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی(MIC/MBC) بر روی باکتریهای استاندارد مورد آزمایش در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آنالیز واریانس و کای اسکوئر، تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: عصارههای گیاهان عناب و یونجه بر باکتریهای گرم منفی و عصارههای گیاهان زوفا و ریواس بر باکتریهای گرم مثبت موثر بوده است که با افزایش غلظت عصارهها خاصیت ضدباکتریایی هم افزایش قابل توجهی مییابد. نتایجMBC /MIC نشان داد که عصاره گیاهان عناب و یونجه به سودوموناسآیروژینوزا و اشریشیا کلی و عصاره گیاهان ریواس و زوفا به استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس بیشترین حساسیت را دارد.
نتیجهگیری: گیاهان عناب، یونجه، ریواس و زوفا دارای اثرات آنتی باکتریال قابل ملاحظهای بودند، ولی برای معرفی این گیاهان به عنوان داروهای ضد باکتریایی نیازمند پژوهشهای کاملتر و جامعتر در شرایط درونتنی میباشد.
Sayyahi J, Mobayen H, Jafari B, Jafari-Sales A. Antibacterial Effects of Ethanolic Extracts of Ziziphus jujuba, Medicago sativa, Reum ribes and Hyssopus officinalis on Some Standard Gram-Positive and Gram-Negative Bacteria in Vitro. armaghanj 2021; 26 (3) :338-350 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2601-fa.html
سیاحی جواد، مبین هایده، جعفری بهبود، جعفری ثالث ابوالفضل. بررسی اثرات آنتیباکتریال عصاره اتانولی عناب(Ziziphus jujuba)، یونجه(Medicago sativa)، ریواس(Reum ribes) و زوفا(Hyssopus officinalis) بر روی برخی از باکتریهای استاندارد گرم مثبت و منفی در شرایط آزمایشگاهی. ارمغان دانش. 1400; 26 (3) :338-350