عبدالکریم قدیمی مقدم 1، محمد امین قطعی2 ، علی کشتکاری3 ، محمد شبانکاره3
1- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، dr_karim56@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، یاسوج، ایران
3- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
زمینه و هدف: مننژیت باکتریال هنوز به عنوان یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های عفونی قابل درمان شناخته می‌شود که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع با مرگ و میر زیادی همراه خواهد بود. هدف از این مطالعه  تعیین و بررسی شیوع عوامل باکتریال ایجاد کننده مننژیت  و فاکتورهای وابسته در بیماران بستری در بیمارستان امام سجاد(ع) شهر یاسوج بود.

روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی‌ـ تحلیلی مقطعی می‌باشد، جامعه آماری 106  بیمار یک‌ماه تا 14 ساله مراجعه کننده به بیمارستان امام سجاد(ع) در سال 1397 بودند که بعد از شک بالینی به مننژیت مورد آنالیز مایع مغزی نخاعی قرار گرفتند. نمونه مایع مغزی نخانی بیمارانی با تعداد گلبول سفید بیشتر از 5 عدد به عنوان مننژیت باکتریال تشخیص داده و یک سی‌سی از آن در دمای 20ـ درجه سانتی‌گراد نگهداری شد. نمونه‌ها از نظر باکتری‌های مننگوکوک, هموفیلوس آنفلوآنزا استرپتوکوک پنومونیا و ژنوتایپ‌های این گونه با متد MULTIPLEX REAL TIME-PCR به روش Tag Man مورد بررسی قرار گرفتند. هم‌چنین اطلاعات دموگرافیک و بالینی و آزمایشگاهی بیماران جمع آوری و ثبت شد. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مربع کای تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: از مجموع بیماران بررسی شده 33 درصد(35 نفر) دختر و 67 درصد (71 نفر ) پسر بودند. بیشتر بیماران(9/50 درصد) بین یک‌ماه تا یک‌سال سن داشتند.34 درصد(36 مورد) از نمونه‌ها به روش مولکولی به عنوان مننژیت باکتریال تأیید شدند که 25 نفر پنوموکوک و 11 نفر هم هموفیلوس آنفلوانزا تیپ b بود. ژنوتایپ F19 بیشترین شیوع را در بین ژنوتایپ‌های پنوموکک داشت. هیچ مورد مثبتی برای مننگوکوک یافت نشد. فقط یک مورد کشت مایع مغزی نخاعی مثبت شد که آن هم استاف کواگولاز منفی بود. هم‌چنین فقط 8 مورد(6/89 درصد) کشت خون مثبت وجود داشت. شایع‌ترین علامت بالینی تب بود. بین گروهPCR  منفی و گروه‌های PCR  مثبت تفاوت آماری معنی‌دار استفراغ(01/0=p)، راش(03/0=p)، برودزینسکی(02/0=p) و بیماری زمینه‌ای(002/0=p) و پروتئین(009/0=p)CSF وجود داشت.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، می توان چنین نتیجه‌گیری کرد که پنوموکوک و سپس هموفیلوس آنفلوانزا تیپ b عوامل باکتریال اصلی ایجاد کننده مننژیت در کودکان مورد مطالعه هستند، در ضمن نتایج کشت CSF و کشت خون هم‌خوانی بسیار ضعیفی با نتایج حاصل از PCR  داشت.

واژه‌های کلیدی: مننژیت باکتریال، هموفیلوس آنفلونزا، پنوموکوک
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی-عفونی
دریافت: 1398/2/20 | پذیرش: 1398/6/3 | انتشار: 1398/9/23

Ghadimi Moghaddam A, Ghatee M, Keshtkari A, Shabankare M. Prevalence of Bacterial Causes of Meningitis and Related Factors in Patients Admitted to Imam Sajjad Hospital in Yasuj. armaghanj 2019; 24 (5) :853-864