فریبا منصوری1 ، سید سجاد خرم روز 2، یاسر محمودی موردراز3 ، مسعود مرعشی فرد3 ، سید علی اصغر ملک حسینی3
1- گروه علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، khoramrooz@gmail.com
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت کلونیزاسیون استافیلوکوکوس ارئوس در التهاب پستان گاو و نقش بیوفیلم در روند بیماری‌زایی، هدف از این مطالعه تعیین و بررسی فنوتیپی تولید بیوفیلم و متعاقب آن شناسایی ژن‌های مرتبط با تولید بیوفیلم در ایزوله‌های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از پستان از گاوهای مبتلا به التهاب پستان بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی‌ ـ تحلیلی، 502 نمونه از شیر گاوهای مبتلا به التهاب پستان تحت بالینی، از دامداری‌های شهرستان بویراحمد و دنا جمع‌آوری گردید. پس از جداسازی اولیه باکتری‌ها، از روش PCR و با بررسی وجود ژن nucA به تأیید نهایی استافیلوکوکوس ارئوس اقدام شد. بررسی فنوتیپی بیوفیلم به روش کنگورد آگارپلیت صورت گرفت. جهت شناسایی و تکثیر ژن‌های مرتبط با بیوفیلم(icaA، icaD، fnbA، clfA، cna وbap) از روش مولکولی PCR استفاده شد. داده‌ها با استفاده از روشهای اماری توصیفی و آزمون آماری مجذور کای تجزیه وتحلیل شدند.

یافته‌ها: در مجموع 80(9/15 درصد) ایزوله استافیلوکوکوس ارئوس جداسازی شد، که از میان آنها 55(7/68 درصد ) ایزوله توانایی تشکیل بیوفیلم را داشتند. بالاترین فراوانی مربوط به ژنicaD در5/87 درصد ایزوله‌ها و ژن bap با کمترین فراوانی در4 ایزوله(5 درصد)شناسایی شد. تولید بیوفیلم به وسیله باکتری‌ها با حضور ژن‌های icaD(0001/0=picaA(003/0=pfnbA(0001/0=p) و clfA(0001/0=p) از نظر آماری ارتباط معنی‌دار داشت.

نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت بیوفیلم در مقاومت آنتی‌بیوتیکی و هم‌چنین فراوانی بالای تشکیل بیوفیلم در سویه‌های جدا شده به عنوان زنگ خطر محسوب می‌شود، از این رو تشکیل بیوفیلم با کمک به افزایش توان استقرار و بیماری‌زایی باکتری می‌تواند آسیب‌های بهداشتی و اقتصادی زیادی را بر جامعه تحمیل کند.

واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس ارئوس، بیوفیلم، ژن‌های مرتبط با تولید بیوفیلم، التهاب پستان
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1397/12/11 | پذیرش: 1398/3/19 | انتشار: 1399/4/17

F M, Khoramrooz S, Mahmoudi- Mourderaz M, Marashifard M, Malek Hosseini S. High Frequency of Biofilm Related Genes (IcaD, FnbA, IcaA and ClfA) Among Staphylococcus aureus Isolated From Bovine with Subclinical Mastitis. armaghanj 2020; 25 (3) :384-397