اثر ضد دردی عصاره متانولی گیاه گل ساعت در موش صحرایی نر بالغ
محمد زارعی ، سعید محمدی ، مهتاب عسگری نعمتیان
زمینه و هدف: در طب سنتی، گیاه گل‌ساعت به‌عنوان تسکین‌دهنده درد و آرام کننده ناراحتی‌های با منشاء عصبی استفاده می‌شود. هدف این مطالعه بررسی اثر ضد‌ دردی عصاره متانولی گیاه گل‌ساعت در موش صحرایی نر مورد بالغ بود. روش‌ بررسی: در این مطالعه تجربی از 42 سر موش صحرایی نر در 7 گروه شامل؛ کنترل، گروه‌های تیمار شده با عصاره 80،100 و 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت درون صفاقی، مرفین (1میلی‌گرم بر کیلوگرم درون صفاقی)، ایندومتاسین (10میلی گرم بر کیلو گرم) و نالوکسان (1میلی‌گرم بر کیلوگرم) به‌همراه دوز 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره استفاده شد. به ‌منظور ارزیابی اثرات ضد‌دردی عصاره از آزمون‌های ریتینگ، تیل فلیک و فرمالین استفاده شد. داده‌ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون توکی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: دوزهای 300ـ80 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره، اثر مهاری معنی‌داری بر پاسخ فاز مزمن تست فرمالین و تست ریتینگ داشت05/0p<. هر چند که افزایش در زمان جهش ‌دم با عصاره دیده شد، ولی این مورد از اثر القاء شده با مرفین نسبت به کنترل، کمتر بود. اثر ضد‌ دردی دوز300 میلی‌گرم بر کیلوگرم در فاز مزمن فرمالین به صورت معنی‌داری بیشتر از ایندومتاسین بود(001/0p<). نتیجه‌‌گیری: اثر ضد ‌دردی گل‌ساعت به‌خصوص در فاز مزمن تست فرمالین مشاهده شد، که این اثر ممکن است به دلیل وجود فلاونوئید و تانن‌های موجود در گیاه باشد که در گذشته اثرات ضد‌دردی آن‌ها به اثبات رسیده است.
واژه‌های کلیدی: ضد درد، عصاره متانولی، برگ گیاه گل ساعت، فرمالین، موش صحرایی
دریافت: 1394/1/26 | پذیرش: 1394/1/26 | انتشار: 1394/1/26

Zarei M, Mohammadi S, Asgari Nematian M. Evaluation of the antinociceptive effect of methanolic extract of Passiflora caerulea.L in adult male rat. armaghanj 2014; 19 (1) :56-66

زارعی محمد، محمدی سعید، نعمتیان مهتاب عسگری. اثر ضد دردی عصاره متانولی گیاه گل ساعت در موش صحرایی نر بالغ . ارمغان دانش. 1393; 19 (1) :56-66