انیسه الفونه1 ، مهدی ایمانی 2، مهدی رضا سرافراز1
1- گروه روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، Dr.mahdiimani@gmail.com
زمینه و هدف: میگرن یک اختلال سردرد عمده، رایج و ناتوان کننده است که ۱۰ تا ۲۰ درصد از افراد جامعه، به خصوص افرادی که در سن کار هستند، از آن رنج می برند و یکی از ۲۰ ناتوان کننده ترین بیماری های جهانی است. هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه میزان اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتار درمانی شناختی بر اجتناب تجربی و هم‌جوشی شناختی بیماران مبتلا به سردرد میگرنی بود.

روش بررسی: این یک مطالعه نیمه تجربی می‌باشد، که در سال 1395 انجام شد. جامعه آماری پژوهش را ۳۰ نفر بیمار مبتلا به سردرد میگرنی تشکیل می­دادند که از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و پس از احراز شرایط ورود و خروج پژوهش به صورت تصادفی در سه گروه: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتار درمانی شناختی و کنترل تخصیص داده شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه‌های میگرن اهواز نجاریان، پذیرش و عمل ـ نسخه دوم(AAQ-II) و ناهم‌آمیزی شناختی گیلاندرز و همکاران استفاده شد. نمره­های به دست آمده از ارزیابی­ها در سه مرحله(پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری) به کمک آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک طرفه(آنووا)، لوین و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج بیانگر تأثیرگذاری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اجتناب تجربی و هم‌آمیزی شناختی در دو سطح کوتاه‌مدت(05/0p<) و بلندمدت(05/0p<) و تأثیرگذاری رفتار درمانی شناختی بر هم‌آمیزی شناختی در سطح کوتاه مدت(05/0p<) و عدم تأثیرگذاری رفتار درمانی شناختی بر اجتناب تجربی در دو سطح کوتاه مدت(05/0p<) و بلندمدت(05/0p<) و هم­آمیزی شناختی درسطح بلند مدت(05/0p<) معنی‌دار می­باشد. هم‌چنین در خصوص مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتار درمانی شناختی، یافته‌ها بیانگر تفاوت معنی‌دار این دو روش درمانی بر کاهش اجتناب تجربی در دو سطح کوتاه مدت(05/0p<) و بلندمدت(05/0p<) و هم‌آمیزی شناختی در سطح کوتاه‌مدت(05/0p<) و بلندمدت(05/0p<) بود.

نتیجه‌گیری: با توجه به عدم وجود درمان دارویی قطعی برای مبتلایان به سردرد میگرنی و این که هنگام عود سردرد در این بیماران ابعاد مختلف زندگی آنها تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد، بهتر است این بیماران دوره درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را بگذرانند تا بتوانند هنگام عود سردرد، هم‌چنان روند عادی زندگی خود را به شکل مطلوبی طی کرده و کیفیت زندگیشان تحت تأثیر نامطوب سردرد قرار نگیرد.

واژه‌های کلیدی: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتار درمانی شناختی، اجتناب تجربی، هم­آمیزی شناختی، میگرن
متن کامل [PDF 2080 kb]   (811 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1396/11/9 | پذیرش: 1398/4/11 | انتشار: 1398/12/14