محمد کارگر 1، محسن غلامی ، عباس دوستی ، اکرم نجفی ، وحید آیین
1- ، mkargar@jia.ac.ir
زمینه و هدف: اشرشیاکلی تولید کننده بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف به دلیل مقاومت گسترده به بسیاری از آنتی‌بیوتیک‌های رایج مشکلات درمانی زیادی را ایجاد نموده‌اند. هدف این مطالعه ارزیابی فراوانی اشرشیاکلی‌های تولید کننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف در کودکان بستری و سرپایی شهر یاسوج بود. روش بررسی: این مطالعه مقطعی‌ـ توصیفی بر روی 300 نمونه اشرشیاکلی جداسازی شده از کودکان مبتلا به اسهال مراجعه کننده و یا بستری شده در بیمارستان‌ امام سجاد (ع) و آزمایشگاه های خصوصی شهر یاسوج انجام شد. به منظور تأیید سویه‌های اشریشیاکلی از محیط‌های کشت انتخابی و آزمون‌های بیوشیمیایی استفاده گردید. غربالگری فنوتیپی سویه‌های بتالاکتاماز وسیع‌الطیف با استفاده از روش دابل دیسک سینرژیسم و حساسیت سویه‌ها به 13 آنتی‌بیوتیک با روش دیسک دیفیوژن مورد ارزیابی قرار گرفت. داده‌ها با آزمون آماری مجذور کای آنالیز شدند. یافته‌ها: 26 درصد از اشریشیاکلی جداسازی شده، قادر به تولید بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف بودند. کودکان کمتر از 2 سال (9/85 درصد) بالاترین میزان ابتلا به سویه‌های اشیرشیاکلی تولید کننده را داشتند. 5/61 درصد از موارد مثبت اشریشیاکلی تولید کننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف در بیماران سرپایی و 5/38 درصد در بیماران بستری شناسایی گردید. سویه‌های بتالاکتاماز وسیع‌الطیف بیشترین مقاومت را به ترتیب نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های سفتی زوکسیم (50 درصد)، سفکسیم (4/47 درصد) و نالیدیکسیک اسید (5/38 درصد) و نیز کمترین مقاومت را نسبت به سیپروفلوکساسین (8/3 درصد) و ایمی‌پنم (6/2 درصد) نشان دادند. نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش شیوع قابل توجه اشریشیاکلی تولید کننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف را در بیماران نشان داد. بنابراین پایش مستمر و شناسایی سریع این سویه‌ها می‌تواند نقش مهمی‌در جلوگیری از گسترش ژن های بتالاکتاماز وسیع‌الطیف داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: اشریشیاکلی، مقاومت آنتی‌بیوتیکی، بتالاکتاماز وسیع‌الطیف، کودکان
دریافت: 1394/1/24 | پذیرش: 1394/1/24 | انتشار: 1394/1/24

XML     Print

کارگر محمد، غلامی محسن، دوستی عباس، نجفی اکرم، آیین وحید. ارزیابی فراوانی اشرشیا کلی‌های تولیدکننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف در کودکان بستری و سرپایی شهر یاسوج. ارمغان دانش. 1393; 19 (3) :212-222