ارسلان جمشیدی ، علی تاج‌ امیری ، سید‌احمد میرباقری 1
1- ، tajamiri90@gmail.com
زمینه و هدف: یکی از خطرات زیست‌ محیطی بالقوه که هم اکنون منابع‌ آبی را تهدید می‌کند، نفوذ شیرابه‌ تولیدی از محل دفن زباله‌های شهری می‌باشد. با توجه به موقعیت چاه‌های آب شرب تنگ‌کناره در پایین‌دست لندفیل زباله‌ها، هدف این مطالعه بررسی تأثیر شیرابه محل دفن زباله یاسوج بر پارامترهای کیفی چاه شماره 6 تنگ‌کناره بود. روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی، 26 پارامتر کیفی آب چاه شماره 6 تنگ‌کناره در فصول کم‌آبی و پرآبی انتخاب شده و به روش‌های استاندارد متد و استاندارد هک مورد آنالیز قرار گرفته‌اند. پارامترهای انتخابی شامل؛ PH، کدورت، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، هدایت الکتریکی، جامدات محلول کل، قلیائیت، سختی‌کل، کلسیم، منیزیم، سولفات، فسفات، نیترات، کلراید، فلوراید، سدیم، پتاسیم، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی، مس، آهن، منگنز، سرب، کادمیوم، کروم و نیکل بودند. نتایج یافته‌ها با استانداردهای صنعت آب ایران مقایسه شدند. یافته‌ها: در تمام نمونه‌های آب چاه شماره 6 به جز میزان سختی کل و یون سرب ‌مقادیر سایر پارامترهای مورد سنجش کمتر از حد مطلوب بودند. دلیل افزایش غلظت این دو پارامتر احتمالاً به خاطر عبور جریان‌های زیرزمینی از بستر سازند آهکی و کانی‌های سرب‌دار می‌‌باشد. در مقایسه فصلی غلظت اکثر پارامترها در فصل کم‌آبی به خاطر تغلیظ ترکیبات شیمیایی افزایش قابل ملاحظه-ای داشتند. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه به طور غیر مستقیم تهدید آلودگی آب چاه‌های منابع پایین دست محل دفن زباله‌های شهر یاسوج در دراز مدت قابل پیش بینی می‌باشند، لذا لازم است تمهیدات لازم در این خصوص اندیشیده شود.
واژه‌های کلیدی: آلودگی آب، مواد زائد شهری، شیرابه، کیفیت آب
دریافت: 1394/1/24 | پذیرش: 1394/1/24 | انتشار: 1394/1/24

Jamshidi A, Taj‌amiri A, Mirbagheri S. Investigation of Yasuj Landfill Leachate and its Impact on lawer Water Resource Quality (No.6 Tang‌konareh well). armaghanj 2014; 19 (4) :347-360

جمشیدی ارسلان، امیری علی تاج‌، میرباقری سید‌احمد. تأثیر شیرابه محل دفن زباله‌های شهر یاسوج بر کیفیت منبع آبی پایین دست (چا‌ه‌ شماره 6 تنگ‌کناره). ارمغان دانش. 1393; 19 (4) :347-360