:: دوره 22، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1396 ) ::
روناک سعیدی1 ، فرح فرخی 2
1- گروه زیست شناسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، f.farokhi@urmia.ac.ir
چکیده
زمینه و هدف: از گیاه شوید در درمان هیپرکلسترولمی‌استفاده می‌شود. در این پژوهش تأثیر عصاره بذرشوید(AGSE) روی تغییرات ساختمان کلیه و استرس اکسیداتیو در موش صحرایی ماده هیپرکلسترولمی‌ بررسی شده است.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی۳۰ سر موش صحرایی ماده به طور تصادفی در ۵ گروه ۶ تایی انتخاب شدند. گروه کنترل سالم با رژیم غذایی عادی، گروه سالم تیمارشده با دوز ٥۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم AGSE ، دو گروه از موش‌ها پس از القای هیپرکلسترولمی، با دوزهای ۳۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم و٥۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم  AGSE به صورت گاواژ به مدت ۳۰ روز تیمار شدند. گروه پنجم پس از القای هیپرکلسترولمی، با آب وغذای معمولی تیمار شدند. در پایان دوره تیمار، موش‌ها را وزن کرده و پس از بیهوشی و خون‌گیری، کلیه چپ آنها را جدا و وزن کرده و به فرمالین ۱۰ درصد منتقل و پس از تهیه برش‌های ٥ میکرومتری و رنگ‌آمیزی با H&E مطالعه‌های بافتی انجام شد. پارامترهای استرس اکسیداتیو در کلیه سمت راست اندازه‌گیری و پارامترهای بیوشیمیایی در پلاسما سنجش شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه(آنوا) و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در موش‌های هیپرکلسترولمی، میزان کلسترول، تری گلیسرید، مالون دی آلدئید کلیه، نیتروژن اوره خون، کراتینین و وزن موش‌ها در مقایسه با کنترل سالم به طور معنی‌دار افزایش و برعکس میزان کاتالاز واندازه گلومرول‌های کلیه کاهش معنی‌دار یافته بود. درحالی که در موش‌های تیمار شده با AGSE این پارامترها به طور معنی‌دار بهبود یافته بود.

نتیجه‌گیری: عصاره بذر شوید خصوصاً با دوز  ٥۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم علاوه برحفظ ساختار بافت کلیه، می‌تواند تأثیر مثبتی در کاهش چربی خون وآسیب‌های ناشی از پراکسیداسیون لیپیدی در سطح کلیه در شرایط هیپرکلسترولمی‌ داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: استرس اکسیداتیو، بذر شوید، هیپرکلسترولمی، کلیه.
دریافت: 1396/5/21 | پذیرش: 1396/9/24 | انتشار: 1396/11/2

Saeedi R, Farokhi F. Effect of Seed Extract (AGSE) (Anethum graveolens L. Seed extract) on Oxidative Stress and Kidney Structure in Hypercholesterolemic Rats. armaghanj 2018; 22 (6) :686-701
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-1906-fa.html

سعیدی روناک، فرخی فرح. تأثیر عصاره بذر شویدAGSE(Anethum graveolens L. seed extract) بر روی استرس اکسیداتیو و ساختار کلیه در رت های هیپرکلسترولمی‌شده. ارمغان دانش. 1396; 22 (6) :686-701