:: دوره 22، شماره 4 - ( مهر و آبان 1396 ) ::
ترانه قاسمی پور 1، علی صالح زاده2 ، سید عطا اله اله سادات شاندیز3
1- گروه زیست شناسی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران، ، mashhad200795@gmail.com
2- گروه زیست شناسی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران،
3- گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده

زمینه و هدف: ظهور نانوتکنولوژی یکی از حوزه‌های امیدوارکننده تحقیق‌های پزشکی به شمار می‌رود. امروزه، روش‌های زیستی سنتز نانو ذرات در جهت مبارزه با بسیاری از بیماری‌ها مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی فعالیت ضد سرطانی و  ضد باکتریایی نانوذرات نقره بیوسنتز شده با عصاره سیانوباکتری اسیلاتوریا بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی بیوسنتز نانو ذرات نقره با استفاده از احیای یون‌های نقره با کمک عصاره سیانوباکتری اسیلاتوریا انجام گرفت. تکنیک‌هایی مانند تفرق اشعه ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی و گذاره جهت تایید نانوذرات نقره مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی فعالیت ضد باکتریایی نانونقره سنتز شده از روش رقت‌سازی سریالی آزمون میکرودایلوشن براث برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی(MIC) استفاده شد. اثرات سمیت سلولی نانوذرات نقره بر روی رده سلولی سرطانی پستانT47D با روش رنگ سنجی MTT مورد ارزیابی قرار گرفت. هم‌چنین کیت انکسین 5/0 پروپیدیوم یوداید و دستگاه فلوسیتومتری به منظور بررسی میزان درصد آپوپتوز و نکروز در سلول‌های سرطانی تیمار شده با نانوذرات نقره نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته‌ها: مشخصه یابی نانو ذرات نقره بیوسنتز شده نشان داد که این نانوذرات دارای متوسط اندازه 30 نانومتر با ریخت شناسی غالب کروی بودند. ارزیابی ویژگی ضد باکتریایی نانوذرات بیوسنتز شده نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی آنها برای اشریشیاکلی، اسینتوباکتر بومانی و استافیلوکوک اورئوس به ترتیب برابر 25، 50 و 5/12 میکروگرم بر میلی‌لیتر بود. نتایج کشندگی سلولی نانوذرات نشان داد که اثر آن بستگی به غلظت و زمان تیمار نانوذرات نقره برروی سلول‌های سرطانی دارد. به علاوه، نتایج فلوسایتومتری میزان مرگ سلولی از نوع آپوپتوز را 35 درصد در رده سلولی T47D نشان شد.

نتیجه‌گیری: نانوذرات بیوسنتز شده به روش زیستی دارای فعالیت‌های ضدسرطانی و ضد باکتریایی می‌باشد و می‌تواند در جهت درمان سرطان پستان و عفونت‌های ناشی از باکتری‌های پاتوژن مورد مطالعه بیشتری قرار گیرند.

واژه‌های کلیدی: ضد سرطانی، آپوپتوزیس، اسیلاتوریا، ضد باکتریایی
دریافت: 1396/3/6 | پذیرش: 1396/7/6 | انتشار: 1396/7/6

Ghasemipour T, Salehzadeh A, S adat Shandiz S. Biosynthesis of Silver Nanoparticles Using Oscillatoria Extract and Evaluation the Anticancer and Antibacterial Activities. armaghanj 2017; 22 (4) :459-471

قاسمی پور ترانه، صالح زاده علی، سادات شاندیز سید عطا اله اله. سنتز زیستی نانوذرات نقره با کمک عصاره سیانوباکتری اسیلاتوریا و ارزیابی فعالیت های ضد سرطانی و ضد باکتریایی آن. ارمغان دانش. 1396; 22 (4) :459-471