۱- گروه آموزش زیستشناسی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران، ۲- گروه آموزش زیستشناسی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران، ، hayati@srbiau.ac.ir
چکیده: (۶۸۱۶ مشاهده)
چکیده زمینه و هدف: داروی لیراگلوتاید برای درمان چاقیهای مزمن و دیابت نوع دو، که از عوامل ناباروری میباشند، مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به این که رحم به عنوان مهمترین عضو دستگاه تولید مثل در معرض آسیب، به ویژه به وسیله داروهای شیمیایی میباشد، در این پژوهش تأثیر داروی لیراگلوتاید بر روی تغییرات بافتی رحم، هورمونهای استرادیول و FSHدر شرایط درون تنی بر روی موش نژاد NMRI بود.
روش بررسی: این پژوهش تجربی، بر روی 28 سر موش ماده بالغ نژاد NMRI (8 تا 12 هفتهای) با وزن بین 25 تا 30 گرم انجام گردید. موشهای ماده به طور تصادفی در چهار گروه (هفت تایی) شامل؛ کنترل، شم و دو گروه تجربی تقسیم شدند. گروه کنترل بدون تزریق و به گروههای شم و تجربی 1 و 2 به ترتیب حلال دارو(آب مقطر) و لیراگلوتاید با دوزهای 6/0 میلیگرم بر کیلوگرم و 8/1 میلیگرم بر کیلوگرم تزریق گردید. تزریق به صورت روزانه و در یک ساعت معین به صورت زیرجلدی صورت گرفت. پس از 30 روز تزریق، موشها عمیقاً به وسیله اتر بیهوش شده و ضمن خونگیری از قلب، رحم از بدن خارج گردید. به دنبال رنگآمیزی، نمونهها با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد بررسی بافتی قرار گرفتند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه (آنوا) و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: وزن موشها در گروههای تجربی 1و2 به طور معنیدار(01/0>p) و (001/0p<) در مقایسه با گروه کنترل و شم کاهش یافته است. همچنین ضخامت جدار رحم (از لومن تا آخرین لایه) و نیز قطر لومن، به ترتیب کاهش معنیدار(05/0p<) و (01/0>p) را در گروههای تجربی نشان داد. ضخامت آندومتر در گروههای تجربی یک و دو به ترتیب کاهش معنیدار(01/0>p) و (001/0 p<) و همچنین ضخامت پریمتر در گروه تجربی دو کاهش معنیدار(05/0p<) در مقایسه با گروه کنترل و شم یافت. به علاوه در اثر استفاده از دارو، تعداد غدد رحم در گروههای تجربی یک و دو به ترتیب افزایش معنیدار(05/0p<) و(01/0>p) را نشان داد و نیز قطر آنها در هر دو گروه افزایش یافت. همچنین در میزان هورمونهای استرادیول و FSH به ترتیب کاهش و افزایش مشاهده گردید.
نتیجهگیری: درمان با لیراگلوتاید با کاهش وزن و ضخامت بافتی رحم همراه است. با توجه به اختلال در سیستم هورمونی، که احتمالاً به دلیل ساختار اینکرتینی دارو میباشد، همچنین با توجه به کاهش هورمون استرادیول که هورمونی زنانه است، در اثر مصرف لیراگلوتاید سن باروری محدود خواهد شد.
Atashnezhad S, Hayati Roudbari N, Mohammadi Gorji S, Parivar K. Investigation of Liraglutide Effects on Changes of Uterine Tissue, Estradiol and FSH Hormones in NMRI Mice
. armaghanj 2017; 22 (3) :405-418 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-1670-fa.html