:: دوره 22، شماره 2 - ( خرداد و تير 1396 ) ::
حمید رضا مرادی1 ، حسن مروتی 2، مسعود ادیب مرادی1 ، حسین نجف زاده ورزی3
1- گروه بافت‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران،
2- گروه بافت‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران، ، hmorovvati@ut.ac.ir
3- گروه فارماکولوژی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
زمینه و هدف: پوست به ­طور مداوم در مواجهه با آلودگی­های زیست­محیطی از قبیل  فلزات سنگین )سرب( می­باشد. گیاهان دارویی برای درمان ناراحتی­ها و دردها مورد توجه بشر بوده­اند. جوانه­ گندم یکی از گیاهان داروئی می­باشد که غنی از ویتامین­ها، مواد معدنی و ترکیب‌های آنتی­اکسیدانی قوی می­باشد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره جوانه گندم بر روی ساختار بافتی پوست به دنبال تزریق استات سرب در موش صحرایی بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی در 6 گروه به­طور تصادفی تقسیم شدند؛ گروه کنترل دریافت کننده سرم فیزیولوژی به مقدار 1 میلی­لیتر بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی، گروه دریافت کننده استات سرب با دوز 20 میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی، گروه­های دریافت کننده­ی عصاره جوانه گندم با دوز­های 100 و 200 میلی­گرم بر کیلوگرم                به­صورت گاواژ، گروه­های دریافت کننده سرب 20 میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی هم زمان با عصاره جوانه با دوزهای 100 یا 200 میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت گاواژ. پس از 5 هفته، نمونه­های پوست ناحیه پشتی و نیز خون برای مطالعه‌های بافت­شناسی و ارزیابی سرم جمع­آوری شدند. نمونه­های سرم برای فعالیت آنتی‌اکسیدانی(AOA) با استفاده از روش فعالیت پاداکسایشی آهن احیا شده(FRAP) و ارزیابی پراکسیداسیون لیپیدها به وسیله اندازه­گیری مالون­دی­آلدئید(MDA) مورد بررسی قرار گرفتند. به روش استاندارد و معمول تهیه مقاطع بافتی برش­هایی به ضخامت 6ـ5 میکرومتر تهیه و پس از رنگ­آمیزی­های هماتوکسیلین‌ـ ائوزین، سافرانین و تری­کروماسون با استفاده از لنز دیجیتال داینو لیت و نرم افزار داینو کاپچر2 مورد مطالعه بافت‌شناسی قرار گرفتند.

یافته­ها: سرب موجب کاهش معنی­دار ضخامت کل پوست، لایه­های درم و هیپودرم، تعداد و حداکثر عمق فولیکول­های مو و ضخامت غلاف اپی­درمی ریشه مو در مقایسه با گروه کنترل شد(05/0 >p). تعداد فولیکول­های مو و غدد سباسه در گروه جوانه گندم 200 میلی­گرم بر کیلوگرم به­نسبت گروه کنترل افزایش معنی­دار داشت (001/0>p). جوانه گندم وابسته به دوز هم‌زمان با سرب موجب افزایش معنی­دار ضخامت غلاف اپیدرمی ریشه مو (01/0 >p) و افزایش غیرمعنی­دار عمق فولیکول­های مو در مقایسه با گروه سرب شد. غلطت MDA در گروه سرب در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی­دار نشان داد(01/0 >p). غلظت AOA در گروه جوانه 200 میلی­گرم بر کیلوگرم در مقایسه با سایر گروه­های مطالعه افزایش معنی­دار داشت (001/0 >p).

نتیجه­گیری: یافته­ها نشان داد که سرب دارای اثرات منفی بر ساختار بافتی پوست می­باشد. عصاره جوانه گندم 200 میلی­گرم بر کیلوگرم توانست اثرات سمی سرب را مهار نماید و موجب افزایش طراوت و شادابی پوست شود.

واژه‌های کلیدی: پوست، جوانه گندم، سرب، بافت شناسی، موش صحرایی
دریافت: 1395/5/19 | پذیرش: 1396/3/1 | انتشار: 1396/3/23

Moradi H, Morovvati H, Adibmoradi M, Najafzadeh Varzi H. The Effect of Wheat Sprout Extract on Skin Injury Following Injection of Lead Acetate in Rat. armaghanj 2017; 22 (2) :161-175

مرادی حمید رضا، مروتی حسن، ادیب مرادی مسعود، نجف زاده ورزی حسین. تأثیر عصاره جوانه گندم بر روی ساختار بافتی پوست متعاقب تزریق استات سرب در موش صحرایی. ارمغان دانش. 1396; 22 (2) :161-175