علیرضا رمضانی1 ، عباسعلی گائینی2 ، مراد حسینی1 ، جمشید محمدی 3
1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران،
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران،
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، hosseini62@gmail.com

چکیده

زمینه و هدف: در حال حاضر، سبک زندگی ایرانیان به ویژه کودکان در حال تغییر می­باشد که می­تواند بر افزایش بیماری‌های            قلبی ـ عروقی تأثیر بگذارد. مطالعه‌ها نشان می­دهد روش­های مختلف تمرینی جزء مهم­ترین عوامل تأثیرگذار بر عوامل خطر                 قلبی ـ عروقی هستند. هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات عوامل خطر متابولیکی قلبی‌ـ عروقی متعاقب هشت هفته تمرین‌های استقامتی، مقاومتی و ترکیبی در کودکان چاق غیر فعال 12ـ 8 سال بود.

روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع میدانی و به صورت نیمه تجربی بود. 60 کودک پسر چاق (سن: 8-12 سال و BMI بین 35ـ 30 کیلوگرم بر مجذور قد بر اساس نرم سازمان بهداشت جهانی) به صورت تصادفی و هدفمند به چهار گروه 15 نفری شامل فعالیت ورزشی استقامتی، فعالیت ورزشی مقاومتی، فعالیت ورزشی ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرین‌های ورزشی چهار جلسه در هفته و به مدت هشت هفته اجرا شد. برای ارزیابی متغیرها از آزمون تحلیل واریانس با داده­های تکراری و یک طرفه استفاده گردید.

یافته­ها: یافته­ها نشان داد پس از سه نوع تمرین‌های ورزشی، میزان BMI، کلسترول تام، تری­گلیسیرید، LDL، VLDL و مقاومت انسولینی در گروه­های تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی­داری نشان دادند(0001/0P=). میزان HDL و آدیپونکتین سرمی‌در گروه­های تجربی نسبت به گروه کنترل بعد از تمرین‌های مختلف افزایش معنی­داری نشان دادند(0001/0 .(P=

نتیجه‌گیری: تمرین های ورزشی به کار گرفته در این تحقیق به ویژه تمرین استقامتی دارای اثربخشی بوده و توصیه می شود جهت پیشگیری و کاهش شیوع بیماری­های قلبی ـ عروقی و اختلالات مربوط به چاقی در کودکان چاق غیرفعال استفاده گردد.

واژه‌های کلیدی: فعالیت ورزشی، کودکان چاق، مقاومت انسولینی، آدیپونکتین، پروفایل لیپیدی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1395/5/10 | پذیرش: 1395/7/20 | انتشار: 1395/7/20

Ramezani A, Gaeini A, Hosseini M, Mohammadi J. Effect of Endurance, Strength and Combined Training on Lipid Profile, Insulin Resistance, and Serum Adiponectin Levels in Inactive Obese Children. armaghanj 2016; 21 (7) :641-654