احمد علی پور1 ، مجید برادران 2، محمد الوندی سرابی1
1- گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، : psycho_2000mb@yahoo.com
چکیده زمینه و هدف: امروزه نقش و اهمیت عوامل روانی ـ اجتماعی بر سلامت جسمانی افراد و نیز تأثیر ویژگی‌های شخصیتی در ابتلا به بیماری‌های روان‌تنی از جمله سرطان، موضوعاتی هستند که در حیطه روانشناسی سلامت مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته‌اند. علی‌رغم افزایش سرطان سینه در کشور، مطالعه‌های بسیار اندکی به عوامل خطر که به سرطان سینه می‌انجامند، پرداخته‌اند. هدف این مطالعه بررسی تطبیقی سیستم بازداری، فعال‌ساز رفتاری، تیپ D و خوشبینی در افراد مبتلا به سرطان سینه و افراد سالم بود. روش بررسی: در این بررسی علی ـ مقایسه‌ای،190نفر(95 بیمار و 95 نفر سالم) در شهرستان رشت انتخاب شدند. سپس گروه‌ها از نظر ویژگی‌های جمعیت‌شناختی (سن، جنس و تحصیلات) همتاسازی شدند و به همه افرادی که به عنوان سرطان سینه تشخیص داده شده بودند و نیز افراد سالم، پرسشنامه شخصیتی گری ـ ویلسون، مقیاس تیپ D و آزمون جهت‌گیری زندگی داده شد. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: بین دو گروه بیماران مبتلا به سرطان سینه و افراد سالم در زمینه سیستم بازداری، فعال‌ساز رفتاری، تیپ D و خوشبینی تفاوت معنی‌داری وجود داشت(05/0=p). در این راستا، گروه مبتلا به سرطان سینه در مؤلفه‌های عاطفه منفی، بازداری اجتماعی، اجتناب فعل پذیر، خاموشی و جنگ و گریز، دارای نمره میانگین بالاتر از گروه سالم بود. به ‌علاوه، میانگین نمره‌ روی‌آوری، اجتناب فعال و خوشبینی در گروه سالم، بالاتر از گروه مقابل بوده است. نتیجه گیری: مطالعه حاضر از نقش متغیرهای روانشناختی در سرطان سینه حمایت می‌نماید که برای ارتقاء سلامت و کیفیت زندگی بیماران مبتلا امری ضروری است.
واژه‌های کلیدی: سرطان سینه، سیستم بازداری/ فعال ساز رفتاری، تیپ D
دریافت: 1394/1/16 | پذیرش: 1394/1/16 | انتشار: 1394/1/16

Alipoor A, Baradaran M, Alvandi Sarabi M. A Comparison of Behavioral Inhibition/ Activation System, Type D and Optimism in the Breast Cancer Patients and Healthy Controls. armaghanj 2015; 20 (1) :43-52

علی پور احمد، برادران مجید، سرابی محمد الوندی. مقایسه سیستم بازداری/ فعال‌ساز رفتاری، تیپ D و خوشبینی در افراد مبتلا به سرطان سینه و افراد سالم. ارمغان دانش. 1394; 20 (1) :43-52