مقایسه بیان ژن TBX3 در مبتلایان به سرطان سنگفرشی مری و افراد سالم
زهرا احمدزاده نوترکی 1، مجتبی عمادی بایگی2 ، مریم پیمانی3 ، علی اکبر شایسته4
1- مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی‌واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران،
2- گروه ژنتیک، دانشکده علوم پایه، پژوهشکده بیوتکنولوژی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- گروه ژنتیک مولکولی، دانشگاه آزاد اسلامی‌واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران،
4- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

زمینه و هدف: سرطان مری هشتمین سرطان شایع در جهان است. این سرطان در ایران مقام دوم را به خود اختصاص داده است. سالانه 2/3 درصد از کل سرطان‌های جدید، به سرطان مری مربوط می‌شود. بیان کنترل نشده ژن‌هایی که در کنترل خودبازسازی سلول‌های بنیادی نقش دارند، از اهمیت زیادی در فرایند سرطانی شدن برخوردار است. هدف از این مطالعه، مقایسه میزان بیان ژن TBX3 در نمونه‌های توموری افراد مبتلا به سرطان سنگفرشی مری و نمونه‌های افراد سالم بود.

روش بررسی: این یک مطالعه موردـ شاهد می‌باشد که بر روی 40 نمونه بافتی شامل 20 نمونه بافت توموری و 20 نمونه بافت نرمال از بیماران مبتلا به سرطان مری در بیمارستان امام خمینی شهر اهواز جمع‌آوری شدند. پس از استخراج RNA از بافت‌ های پارافینه و ساخت cDNA، با استفاده از روش qRT-PCR سطح بیان نسبی ژن های TBX3 و GUSB (به عنوان کنترل داخلی) محاسبه کمی ‌گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج ارزیابی‌های qRT-PCR نشان داد که میانگین میزان بیان نسبی ژن TBX3 در نمونه‌های توموری نسبت به غیرتوموری، افزایش بیان دارد؛ هم‌چنین میزان بیان نسبی ژن TBX3 در نمونه‌های توموری در بازه ی سنی 50 ـ 26، بالاتر از بازه‌ی سنی 81ـ51 سال مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: بر اساس نظریه سلول‌های بنیادی سرطانی، بسیاری از تومورها از سلول‌های بنیادی منشا می‌گیرند که منجر به اعطای توانایی مقاومت در برابر عوامل القاءکننده آپاپتوزیس و شیمی‌درمانی می‌شود. با توجه به نقش ژن TBX3 در خودبازسازی سلول‌های بنیادی و افزایش بیان این ژن در افراد مبتلا به سرطان مری، به نظر می‌رسد که امکان استفاده از ژن TBX3 به عنوان یک بیومارکر در مراحل تشخیص و پیش آگهی سرطان مری در آینده مفید باشد.

واژه‌های کلیدی: سرطان سنگفرشی مری، بیان ژن، TBX3، خودبازسازی.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1395/4/23 | پذیرش: 1395/4/23 | انتشار: 1395/4/23

Ahmadzadeh-Notarki Z, Emadi-Baygi M, Peymani M, Shayesteh A. Comparison of TBX3 Gene Expression among Patients with Squamous Esophageal Cancer and Normal Individuals. armaghanj 2016; 21 (4) :348-359

احمدزاده نوترکی زهرا، عمادی بایگی مجتبی، پیمانی مریم، شایسته علی اکبر. مقایسه بیان ژن TBX3 در مبتلایان به سرطان سنگفرشی مری و افراد سالم . ارمغان دانش. 1395; 21 (4) :348-359