سمیرا رشیدی پویا1 ، هما محسنی کوچصفهانی 2، سید عبدالحمید انگجی انگجی3
1- گروه علوم جانوری ، دانشگاه خوارزمی‌، تهران، ایران
2- گروه علوم جانوری ، دانشگاه خوارزمی‌، تهران، ایران ، kouchesfehani@yahoo.com
3- گروه علوم سلولی مولکولی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

زمینه و هدف: کونازول‌ها شامل تری‌آزول‌ها یا ایمیدیازول‌ها عوامل ضد قارچی هستند که برای جلوگیری از رشد قارچ‌ها و برای درمان عفونت‌های قارچی استفاده می‌شوند. پروپیکونازول نیز که در دسته کونازول‌ها قراردارد یک قارچ کش سیستمیک است که به طور گسترده‌ای در ایران و سایر کشورها جهت سم‌زدایی دانه‌های غلات به خصوص برنج استفاده می‌شود. این قارچ‌کش از طریق مهار یک سیتوکروم خاصP450 ،  CYP 51  (Lanosterol – 14α- demethylase) عمل می‌کند که یک مرحله اصلی در بیوسنتز آرگوسترول، یک استروئید مورد نیاز برای شکل گیری دیواره سلولی قارچ‌ها است، لذا در تحقیق تجربی حاضر اثر قارچ کش پروپیکونازول بر بیان ژن کاسپاز 9 به عنوان آغازگر فرآیند آپوپتوز و اثرحفاظتی احتمالی سلنیوم مورد بررسی قرار گرفت.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 40 رت نژاد اسپراگ داولی به 10 گروه 4 تایی تقسیم شدند. این گروه‌ها عیارتند از؛ کنترل، شم1 (حلال پروپیکونازول: آب مقطر)، شم2 (حلال سلنیوم:  نرمال سالین)،1 گروه دریافت کننده 5/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم سلنیوم ، 3 گروه دریافت کننده پروپیکونازول در سه دوز 10 ، 50 و 75 میلی‌گرم بر کیلوگرم و 3 گروه دریافت کننده پروپیکونازول در سه دوز 10 ، 50  و 75 میلی‌گرم بر کیلوگرم پروپیکونازول همراه با 5/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم سلنیوم(جهت بررسی تأثیر حفاظتی سلنیوم). تزریق به مدت 2 هفته، یک روز در میان به صورت درون صفاقی انجام شد. سپس  با استفاده از  روشRT-PCR و برنامه Total Lab بیان ژن کاسپاز 9 در بیضه تمام گروه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: بیان ژن کاسپاز 9 در تمام گروه های تجربی (گروه های پروپیکونازول و پروپیکونازول با سلنیوم) در مقایسه با گروه‌های کنترل و شم افزایش معنی‌داری را نشان داد. این یافته‌ها می‌توانند بیانگر این باشند که 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم سلنیوم، دوز مصرفی  مناسبی برای ایجاد حفاظت در این تحقیق نمی‌باشد.

نتیجه‌گیری: افزایش معنی‌دار در بیان ژن کاسپاز 9 در تمام گروه‌های تجربی در مقایسه با گروه کنترل بیانگر فعال شدن آپوپتوز و عدم تأثیر سلنیوم برای حفاظت بیضه در برابر آسیب‌های القا شده است .

واژه‌های کلیدی: آپوپتوز، پروپیکونازول، رت نژاد SD، سلنیوم، کاسپاز 9
دریافت: 1395/1/29 | پذیرش: 1395/4/17 | انتشار: 1395/5/9

Rashidi pouya S, Mohseni kouchesfehani H, Angaji S. The Effect of Propiconazole and Protective Effects of Selenium Gene Expression Profile of Caspase 9 in the Testicular Tissue of Male Sprague Dawley (SD) Rats. armaghanj 2016; 21 (5) :435-445

رشیدی پویا سمیرا، محسنی کوچصفهانی هما، انگجی سید عبدالحمید انگجی. بیان ژن کاسپازـ9 در بافت بیضه موش صحرایی نژادSD تحت تأثیر قارچ کش پروپیکونازول و اثرات حفاظتی سلنیوم. ارمغان دانش. 1395; 21 (5) :435-445