فاطمه برازش1 ، علی میرزایی 2، زهرا عباسیان1 ، مهدی قوامی زاده1
1- مرکز تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، mirzaee3a2003@yahoo.com

زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلی­کیستیک شایع­ترین اختلال اندوکرینی می­باشد، که 6/15درصد زنان را در ایران تحت تأثیر قرار می­دهد. گیاه شیرین­بیان(Glycyrrhiza glabra L.) دارای اثرات فیتواستروژنیک و ضدیابتی می­باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات تجویز عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین­بیان بر میزان قندخون، تری­گلیسرید و کلسترول در رت­های مبتلا به سندرم تخمدان پلی­کیستیک بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی،50 سر رت ماده بالغ، نژاد اسپراگ­داولی، با سیکل جنسی منظم وارد مطالعه شدند. گروه­های مورد مطالعه شامل؛ گروه نرمال که حلال لتروزول نرمال­سالین (2 میلی­لیتر بر کیلوگرم) روزانه به مدت 21 روز به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه لتروزول که لتروزول (1 میلی­گرم بر کیلوگرم) به مدت 21 روز و پس از آن نرمال­سالین (2 میلی­لیتر بر کیلوگرم) روزانه به مدت 30 روز به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه­های تیمار1 و 2 که لتروزول(1 میلی­گرم بر کیلوگرم)به مدت 21 روز، سپس عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان به ترتیب به مقدار(200 و 400 میلی­گرم بر کیلوگرم)، روزانه طی 30 روز به صورت خوراکی دریافت کردند. در پایان مطالعه، خونگیری از قلب انجام و مقادیر سرمی گلوکز، تری­گلیسرید و کلسترول اندازه­گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک­طرفه تجزیه و تحلیل شد.

یافته­ها: میانگین سطح سرمی قند­خون در گروه لتروزول نسبت به گروه نرمال افزایش(01/0p<) و در گروه‌های تیمار1 و تیمار2 نسبت به گروه لتروزول کاهش یافت(05/0p<). میانگین سطح سرمی تری­گلیسریدو کلسترول بین گروه­های مورد مطالعه اختلاف معنی‌­داری نشان نداد.

نتیجه‌گیری: تیمار با عصاره ریشه شیرین­بیان احتمالاً می­تواند موجب بهبود اثرات سوء دیابت ناشی از سندرم تخمدان پلی­کیستیک شود، اما تأثیر آن بر دیس­لیپیدمی در سندرم نیازمند بررسی­های بیشتر می­باشد.

واژه‌های کلیدی: سندرم تخمدان پلی­کیستیک، شیرین­بیان، قند­خون، تری­گلیسرید، کلسترول
متن کامل [PDF 226 kb]   (1985 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1394/9/2 | پذیرش: 1395/2/21 | انتشار: 1395/2/21