الهیار شهنوازی 1، محمد بهنام مقدم2 ، نعیم عبدی2 ، خورشید ریگی3 ، الهام الهیاری1 ، فرخنده بخشی4 ، امیر پیغان2 ، عزیز بهنام مقدم5
1- ﮔﺮوه پرستاری، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﻜﻲ ایرانشهر، اﻳﺮانشهر،ایران
2- گروه پرستاری مراقبت‌های ویژه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
3- گروه مامایی ، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﻜﻲ ایرانشهر، اﻳﺮانشهر ،ایران
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
5- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یاسوج، یاسوج، ایران

چکیده:

زمینه و هدف: تالاسمی از شایع‌ترین اختلالات ژنتیکی در جهان و به ویژه در ایران می باشد. ﺑﺴﻴﺎری از دﻻﻳﻞ از ﺠﻤﻠﻪ ﻣﺰﻣﻦ ﺑﻮدن ﺑﻴﻤﺎری، ﻫﺰﻳﻨﻪ درﻣﺎﻧی، ﺣﺎﻻت ﺑﻴﻤﺎری، اﻧﺘﻈﺎر ﻣﺮگ زودرس ﺑﺎﻋﺚ اضطراب در ﺑﻴﻤﺎران ﺗﺎﻻﺳﻤﻲ ﻣﻲﮔﺮدد. هدف از این ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ بررسی تأثیر روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد بر اضطراب  نوجوانان مبتلا به تالاسمی در پیگیری 12 ماهه بود.

روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 60 بیمار مبتلا به تالاسمی انجام شد. در مجموع 60 بیمار مبتلا به تالاسمی بر اساس پرسشنامه اضطراب بک، به صورت نمونه­گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. در گروه تجربی، روش درمانی حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد در پنج جلسه انجام شد. در گروه کنترل هیچ مداخله­ای صورت نگرفت. داده­های علایم اضطراب، قبل از مداخله، بعد از مداخله و در پیگیری دوازده ماهه گردآوری شده و با استفاده از آزمون‌های آمار توصیفی، آنالیز واریانس اندازه­گیری تکراری و مربع کای تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: میانگین سنی افراد شرکت در مطالعه93/1± 22/ 15 بود. نتایج نشان داد میانگین علایم اضطراب در گروه تجربی قبل از مداخله، بعد از مداخله و در پیگیری دوازده ماهه به ترتیب 62/5 ±73/34، 48/2 ± 90/19 و 52/2 ± 23/19 بود که با استفاده از آزمون آنالیز واریانس اندازه­گیری تکراری اختلاف آماری معنی‌داری را نشان داد(001/0>p). میانگین علایم اضطراب در گروه کنترل قبل، بعد از مداخله و در پیگیری 12 ماهه  به ترتیب 69/5±93/34 ، 61/5±53/34 و 83/5± 86/33  بود که با استفاده از آنالیز واریانس اندازه‌گیری تکراری اختلاف آماری معنی‌داری را نشان نداد( 05/0<p ).

نتیجه‌گیری: روش حساسیت­زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد، یک روش مکمل برای درمان و کاهش اضطراب بیماران مبتلا به تالاسمی است. ﭘﺮﺳـﺘﺎران آموزش دیده ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ از اﻳﻦ روش ﺟﺪﻳﺪ و ﻣﺆﺛﺮ در درﻣﺎن اﺿﻄﺮاب ﺑﻴﻤﺎران اﺳﺘﻔﺎده کنند.

واژه‌های کلیدی: ﺣﺴﺎﺳﻴﺖ زداﻳﻲ با ﺣﺮﻛﺎت ﭼﺸﻢ و ﭘﺮدازش ﻣﺠﺪد، اﺿﻄﺮاب، تالاسمی، پیگیری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری-روانپرستاری
دریافت: 1394/8/9 | پذیرش: 1394/10/25 | انتشار: 1394/11/3

Shahnavazi A, behnammoghadam M, Abdi N, Rigi K, Allahyari E, Bakhshi F, et al . Effectiveness of Eye Movement Desensitization and Reprocessing on Anxiety in Children with Thalassemia in a 12-month follow up. armaghanj 2016; 20 (11) :962-971