محبوبه موسوی1 ، مهرزاد جعفری برمک1 ، محسن نیک سرشت1 ، حسین صادقی2 ، عظیم هدایت پور1 ، حسن عبیدی1 ، رضا محمودی 3
1- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، rmahmoudi40@yahoo.com

زمینه و هدف: سیکلوفسفامید به عنوان داروی آلکیله کننده در درمان سرطان‌های مختلف کاربرد دارد، که دارای عوارض جانبی متعددی بر روی بافت‌های مختلف بدن از جمله گنادها می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات الاجیک اسید به عنوان یک آنتی‌اکسیدان، برسمیت القاء شده به وسیله داروی سیکلوفسفامید بر بافت تخمدان جنین موش صحرایی می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 42 سر موش  ماده باردار از نژاد ویستار با وزن 250ـ200 گرم به صورت تصادفی به هفت گروه تقسیم شدند: گروه اول تا ششم داروی سیکلوفسفامید 5 میلی‌گرم بر کیلوگرم درروزهای1، 13 و 18 از دوران بارداری به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه چهارم، پنجم وششم یک‌ساعت پس ازتزریق سیکلوفسفامید، الاجیک اسید10 میلی‌گرم بر کیلوگرم تا انتهای دوره بارداری به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه هفتم (سالم) در دوران بارداری به طور روزانه نیم سی‌سی سرم فیزیولوژی دریافت نمودند. پس از زایمان طبیعی، نوزادان بیهوش و تخمدان‌ها جدا وبه محلول فرمالین 10 درصد منتقل شدند. پس از پردازش بافتی، مقاطع بافتی از بلوک پارافینی تهیه و با هماتوکسیلین ـ ائوزین رنگ شدند و با استفاده از میکروسکوپ نوری ارزیابی شدند. اطلاعات به دست آمد با آزمون‌های آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در گروه‌هایی که در معرض سیکلوفسفامید قرار داشتند میانگین قطر تخمدان، فولیکول بدوی و تعداد فولیکول بدوی در گروه‌های کنترل در مقایسه با گروه های درمان با الاجیک اسید کاهش معنی‌داری نشان داد(05/0p<).

نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که الاجیک اسید با توجه به خواص آنتی اکسیدانی خود توانسته اثرات تخریبی ناشی از سیکلوفسفامید را برتخمدان جنینی کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: سیکلوفسفامید، الاجیک اسید، نوزاد، موش صحرایی، تخمدان
دریافت: 1394/6/17 | پذیرش: 1394/6/17 | انتشار: 1394/6/17

Mousavi M M, Jafari Barmak M, Nikseresht M, Sadeghi H, Hedayatpour A, Abidi H et al . The Protective effect of Ellagic acid on rats’ ovarian fetus toxicity induced by cyclophosphamide. armaghanj 2015; 20 (7) :601-610

موسوی محبوبه، جعفری برمک مهرزاد، نیک سرشت محسن، صادقی حسین، هدایت پور عظیم، عبیدی حسن و همکاران.. اثر حفاظتی الاجیک اسید بر سمیت القا شده توسط سیکلوفسفامید بر تخمدان جنین موش صحرایی . ارمغان دانش. 1394; 20 (7) :601-610