:: دوره 24، شماره 6 - ( 10-1398 ) ::
جلد 24 شماره 6 صفحات 1098-1087 برگشت به فهرست نسخه ها
تست پاسخ پوستی سمپاتیک در بیماران با اختلال افسردگی اساسی
حمیدرضا فرپور1 ، آزاده حاجی حسینی2 ، ابراهیم مقیمی سارانی 3، الهام نصرالهی2 ، هادی رییسی شهرکی4
1- گروه طب فیزیکی و توانبخشی، مرکز تحقیقات بیماری‌های استخوان و مفاصل، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، moghimiebrahim@yahoo.com
4- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهر کرد، ایران.
چکیده:   (3660 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال افسردگی اساسی از شایع‌ترین بیماری‌های روان‌پزشکی است. شواهدی وجود دارد که دستگاه نورآدرنرژیک در اختلال افسردگی نقش اساسی دارد. پاسخ سمپاتیک پوستی (SSR) برای بررسی سیستم اتونوم به ‌کار برده می‌شود. نوار عصب‌‌های متداول، الیاف ضخیم میلینه محیطی را بررسی می‌کنند، ولی در SSR به بررسی الیاف نازک غیر میلینه می‌پردازیم. هدف از این مطالعه بررسی تست پوستی سمپاتیک در بیماران دچار اختلال افسردگی اساسی بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه موردی شاهدی که در سال ۱۳۹۶ در بیمارستان شهید رجایی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز  انجام شد، 39 بیمار شرکت نمودند. روش نمونه‌گیری به صورت نمونه‌های در دسترس بودند و در دو گروه؛ 20 بیمار در گروه مورد(مبتلا به اختلال افسردگی اساسی))۴ نفر مرد و  ۱۶ نفر زن) و ۱۹ بیمار در گروه شاهد(۷ نفر مرد و ۱۲ زن) با میانگین سن به ترتیب7/84±۶۵/۳۱  و 6/99±۱۰/۳۲ انجام شد. پاسخ سمپاتیک پوستی دست‌ها و پاها در هر دو سمت بدن در پاسخ به تحریک الکتریکی عصب مدیان و عصب تیبیال اندازه گیری شد. میانگین مقادیر تأخیر هدایت عصبی و نیز آمپلیتود موج به دست آمده مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون شاپیروـ ویلکس و مان ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: نتایج ارزیابی‌‌ها نشان دهنده افزایش آمپلتود موج به دست آمده از   SSR عصب مدین دست راست و دست چپ گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد ارتباط آماری معنی‌داری را داشته است (05/0p>)، درحالی که بین آمپلتود عصب تیبیال اندام تحتانی راست و چپ و هم‌چنین در تأخیر هدایت عصبی در عصب مدین و تیبیال دوطرف بین گروه مورد و شاهد اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد.
 
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه چنین استنباط می‌شود که افزایش آمپلتود پاسخ پوستی سمپاتیک اندام فوقانی می‌تواند در تشخیص و پیگیری بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی مفید باشد و بیانگر اختلال اتونوم می‌باشد. 
 

 
واژه‌های کلیدی: اختلال افسردگی اساسی، آمپلیتود، تأخیر هدایت عصبی، سیستم عصبی اتونوم، پاسخ پوستی سمپاتیک، الکترودیاگنوز
متن کامل [PDF 3009 kb]   (480 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/2/16 | پذیرش: 1398/9/18 | انتشار: 1398/10/22



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 6 - ( 10-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها