:: دوره 23، شماره 6 - ( 10-1397 ) ::
جلد 23 شماره 6 صفحات 721-709 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر تمرین تناوبی شدید بر بیان ژنی پروتئین متصل به رتینول 4 و پروتئین کیناز فعال‌شده با AMP در عضله اسکلتی رت های نر مبتلا به دیابت نوع دو
فریبا آقایی1 ، مهسا محسن زاده2 ، فرح نامنی3 ، فواد فیض‌اللهی1
1- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران ، m.mohsenzadeh@kiau.ac.ir
3- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد ورامین، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
چکیده:   (4965 مشاهده)
چکیده:
زمینه و هدف: تأثیرهای مثبت تمرین تناوبی شدید(HIIT) بر تقویت مسیرهای متابولیسم بافت عضلانی سالم به اثبات رسیده است. از جمله هدف­های دیابت تخریب متابولیسم گلوکز و چربی عضله می­باشد، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرین تناوبی شدید بر تعدیل بیان ژنی پروتئین متصل به رتینول 4(RBP4) و پروتئین کیناز فعال‌شده با AMP  (AMPK) در عضله نعلی رت­ها می‌باشد.
 
روش­ بررسی: در این مطالعه تجربی، 60 رت نر نژاد ویستار با میانگین سنی 8 هفته، وزن20±250 گرم به طور تصادفی در 5 گروه(تعداد=12)؛ پایه، کنترل سالم، دیابت، تمرین HIIT، گروه دیابت و تمرین، تقسیم شدند. قبل از شروع برنامه تمرینی، تمامی ‌گروه‌ها به غیر از گروه‌های پایه و کنترل سالم و تمرین به وسیله تزریق نیکوتین آمیدـ استرپتوزوتوسین ((STZ با تزریق صفاقی دیابتی شدند. رت­های گروه‌های تمرینی به مدت 8 هفته، 5 روز در هفته با شدت 80 تا 85 درصد حداکثر سرعت به تمرین‌های HIIT پرداختند. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، پس از بیهوشی رت­ها با محلول زایلازین و کتامین، عضله نعلی خارج و میزانmRNA RBP4 و mRNA AMPK سنجیده شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: القای دیابت سبب افزایش معنی‌دار در میزان mRNA RBP4 شد. در حالی که کاهش این ژن در گروه دیابت و تمرین نسبت به گروه دیابت معنی‌دار بود(003/0=p). انجام تمرین ورزشی HIIT به صورت قابل توجهی میزان mRNA AMPK را نسبت به گروه دیابت و کنترل سالم افزایش داد(001/0=p). هم‌چنین افزایش این ژن در گروه دیابت و تمرین نسبت به گروه دیابت معنی­دار بود(002/0=p).
 
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از تمرین HIIT قادر به مقابله با اثرات تخریبی دیابت با افزایش فاکتور کلیدی متابولیسم سلول عضلانی AMPK(تحریک افزایش انتقال GLUT) و کاهش RBP می­باشد که می­تواند در بهبود مقاومت به انسولین سلول عضلانی مؤثر باشد.
 
 
واژه‌های کلیدی: تمرین تناوبی شدید، پروتئین متصل به رتینول 4، پروتئین کیناز فعال‌شده، دیابت
متن کامل [PDF 486 kb]   (1184 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1397/4/20 | پذیرش: 1397/10/4 | انتشار: 1397/10/4


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 6 - ( 10-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها