:: دوره 24، شماره 6 - ( 10-1398 ) ::
جلد 24 شماره 6 صفحات 1126-1116 برگشت به فهرست نسخه ها
فراوانی ژن CTX-M-1 درایزوله‌هایEscherichia coli مولد آنزیم بتالاکتاماز وسیع‌الطیف در نمونه های بالینی با روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز PCR در یاسوج
زهرا خویشوند1 ، مهری حسینی2 ، سید سجاد خرم روز1، اصغر شریفی1 ، سیده مرضیه طباطبایی3 ، سید عبدالمجید خسروانی 4
1- مرکز تحقیقات سلولی و ملکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه زنان،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج،یاسوج،ایران
4- مرکز تحقیقات سلولی و ملکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، Khosravani2us@yahoo.com
چکیده:   (3083 مشاهده)
زمینه و هدف: مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌های بتالاکتام در میان ایزوله‌های بالینی، در اکثر مواقع ناشی از تولید آنزیم‌های بتالاکتاماز است. تولید آنزیم‌های بتالاکتاماز با طیف وسیع(ESBLs) در میان ایزوله‌های بالینی به ویژه باکتری E. coli شیوع فراوانی یافته و از آنجا که این بتالاکتامازها شامل چندین زیر خانواده می‌باشند، طراحی و استفاده از پرایمرهای جهانی به منظور شناسایی کامل این زیر خانواده‌ها می‌تواند مفید واقع شود، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی فراوانی ژن CTX-M-1 در ایزوله‌هایEscherichia coli  مولد آنزیم بتالاکتاماز وسیع‌الطیف در عفونت‌های ادراری بالینی با روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز PCR بود.
 
 روش بررسی : در این مطالعه تجربی که در سال1395 انجام شد،  نمونه‌های ادراری از آزمایشگاه‌های شهر یاسوج جمع‌آوری شد و به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه علوم پزشکی انتقال داده شد، حساسیت باکتری‌های جدا شده نسبت به 13 آنتی‌بیوتیک با روش انتشار دیسک بر اساس دستورالعمل CLSI تعیین و سویه‌ها با روش سینرژی دو دیسک از نظر وجود آنزیم‌های بتالاکتاماز طیف گسترده بررسی شدند..سپس فراوانی ژن CTX-M1، در نمونه‌های ESBL با استفاده از روش PCR تعیین شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون آماری آنوا تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: بررسی حضور ژنCTX-M-1  بر روی 200  ایزوله جداسازی شده E.coli  با استفاده از روشPCR   انجام گرفت. از 200 سویه مورد بررسی 62 (31 درصد)، سویه مولد بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف بوده، پس از پروسهPCR  از62 سویه بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف مثبت 43 ایزوله (4/69 درصد) حاوی ژن CTX-M-1 بوده است. همچنین، در بررسی حساسیت انتی بیوتیکی، بیشترین درصد مقاومت ایزوله ها به .آنتی بیوتیک کوتریموکسازول(50 درصد) و کمترین درصد مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک ایمیپنم(صفر درصد) مشاهده گردید.
 
نتیجه‌ گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده درصد بالای مقاومت بتالاکتامازی در بین سویه‌های  E.coliمی‌باشد. این مسئله یک خطر عمومی‌جدی را خاطر نشان می‌سازد که باید همه اقدامات برای جلوگیری از این خطر صورت گیرد. با توجه به حساسیت ایزوله های مقاوم به بتالاکتام مورد مطالعه و ایزوله های جداسازی شده در ایران، نسبت به ایمی پنم، برای درمان عفونت های بیمارستانی ناشی از این سویه ها استفاده از یک کارباپنم همراه با یک آنتی بیوتیک غیر بتالاکتام پیشنهاد می گردد
 
 
واژه‌های کلیدی: بتالاکتامازهای وسیع الطیف، واکنش زنجیره‌ای پلیمراز
متن کامل [PDF 1478 kb]   (559 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1396/11/14 | پذیرش: 1398/9/24 | انتشار: 1398/10/22



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 6 - ( 10-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها