:: دوره 21، شماره 4 - ( 4-1395 ) ::
جلد 21 شماره 4 صفحات 409-396 برگشت به فهرست نسخه ها
استفاده از الگوی پرسیدـ پروسید در نیازسنجی آموزشی برای پیشگیری از تب مالت در مناطق روستایی اصفهان
ابوالفضل حجاری1 ، محسن شمس 2، سلیمان افروغی3 ، رضا فدایی نوبری4 ، رضوان عباسپور نجف آبادی5
1- گروه آموزش بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، یاسوج ،ایران،
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران، ، : moshaisf@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
4- گروه عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- شبکه بهداشت و درمان نجف آباد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (8762 مشاهده)

زمینه و هدف: تب مالت ِیکِی از مشکلات سلامت در اکثر نقاط جهان و از شاِیع‌ترِین بِیمارِی‌هاِی مشترک در بین انسان و دام است. هدف این مطالعه  نیازسنجی آموزشی جهت تعیین عوامل مؤثر و اولویت‌بندی مداخلات به منظور پیشگیری از تب مالت با  استفاده از الگوی پرسید ـ پروسید در مناطق روستایی اصفهان در سال 1394 بود.

روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی (نیاز سنجی به روش دلفی ) می‌باشد که بر روی تعداد 402 نفر از افراد بالای 15 در مناطق روستایی شهرستان تیران و کرون استان اصفهان در 20 روستا از مجموع 44 روستای شهرستان، به صورت انتخاب تصادفی  انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و چک لیست محقق ساخته بر اساس سازه الگوی پرسید پروسید بود که روایی صوری و محتوایی آن به وسیله متخصصین و صاحب نظران و اجرای پایلوت مورد تائید قرار گرفته است. داده‌های گردآوری شده با استفاده از تکنیک های  توافق سنجی و با  استفاده از آزمون‌های کای دو و تی  تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: این مطالعه نشان داد که آگاهی افراد  مورد مطالعه در زمینه امکان انتقال بیماری تب مالت از طریق پوست و تنفس گرد و غبار آلوده به میکروب تب مالت و هم‌چنین لزوم استفاده از وسایل حفاظت فردی در زمان تماس با دام مناسب نمی‌باشد. افزایش دسترسی دامداران به خدمات دامپزشکی و واکسیناسیون دام ها در مناطق روستایی و کمک در ایجاد محل‌های نگهداری دام خارج از مناطق مسکونی روستاها و انتقال دام‌ها به خارج از مناطق روستایی از خواسته‌های جمعیت مورد مطالعه است. این مطالعه نشان داد که بین آگاهی، نگرش و عملکرد افراد مورد مطالعه  با تحصیلات آنها ارتباط معنی داری وجود دارد(0.05p<)، هم‌چنین بین عوامل قادر کننده،تقویت کننده و مهارت و عملکرد افراد در پیشگیری از تب مالت و داشتن دام ارتباط معنی‌داری مشاهده شد(0.05p<).

نتیجه‌گیری :انجام نیازسنجی قبل از اجرای هرگونه مداخله در زمینه پیشگیری از بیماری تب مالت می‌تواند به پژوهشگران، برنامه‌ریزان و سیاستگزاران کمک نماید تا در طراحی و اجرای مداخلات و هم‌چنین تهیه مواد آموزشی وضعیت و اولویت‌های تأثیرگذار در کنترل و پیشگیری، بیماری را مد نظر قرار داده و  به صورت هدفمند عمل نمایند که هزینه فایده و تأثیر بیشتر را در بر خواهد داشت.

 

واژه‌های کلیدی: الگوی پرسید، پروسید، تب مالت، نیاز سنجی آموزشی
متن کامل [PDF 240 kb]   (2542 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/4/23 | پذیرش: 1395/4/23 | انتشار: 1395/4/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 4 - ( 4-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها