ابوالفضل حجاری1 ، محسن شمس 2، سلیمان افروغی3 ، رضا فدایی نوبری4 ، رضوان عباسپور نجف آبادی5
1- گروه آموزش بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، یاسوج ،ایران،
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران، ، : moshaisf@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
4- گروه عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- شبکه بهداشت و درمان نجف آباد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

زمینه و هدف: تب مالت ِیکِی از مشکلات سلامت در اکثر نقاط جهان و از شاِیع‌ترِین بِیمارِی‌هاِی مشترک در بین انسان و دام است. هدف این مطالعه  نیازسنجی آموزشی جهت تعیین عوامل مؤثر و اولویت‌بندی مداخلات به منظور پیشگیری از تب مالت با  استفاده از الگوی پرسید ـ پروسید در مناطق روستایی اصفهان در سال 1394 بود.

روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی (نیاز سنجی به روش دلفی ) می‌باشد که بر روی تعداد 402 نفر از افراد بالای 15 در مناطق روستایی شهرستان تیران و کرون استان اصفهان در 20 روستا از مجموع 44 روستای شهرستان، به صورت انتخاب تصادفی  انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و چک لیست محقق ساخته بر اساس سازه الگوی پرسید پروسید بود که روایی صوری و محتوایی آن به وسیله متخصصین و صاحب نظران و اجرای پایلوت مورد تائید قرار گرفته است. داده‌های گردآوری شده با استفاده از تکنیک های  توافق سنجی و با  استفاده از آزمون‌های کای دو و تی  تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: این مطالعه نشان داد که آگاهی افراد  مورد مطالعه در زمینه امکان انتقال بیماری تب مالت از طریق پوست و تنفس گرد و غبار آلوده به میکروب تب مالت و هم‌چنین لزوم استفاده از وسایل حفاظت فردی در زمان تماس با دام مناسب نمی‌باشد. افزایش دسترسی دامداران به خدمات دامپزشکی و واکسیناسیون دام ها در مناطق روستایی و کمک در ایجاد محل‌های نگهداری دام خارج از مناطق مسکونی روستاها و انتقال دام‌ها به خارج از مناطق روستایی از خواسته‌های جمعیت مورد مطالعه است. این مطالعه نشان داد که بین آگاهی، نگرش و عملکرد افراد مورد مطالعه  با تحصیلات آنها ارتباط معنی داری وجود دارد(0.05p<)، هم‌چنین بین عوامل قادر کننده،تقویت کننده و مهارت و عملکرد افراد در پیشگیری از تب مالت و داشتن دام ارتباط معنی‌داری مشاهده شد(0.05p<).

نتیجه‌گیری :انجام نیازسنجی قبل از اجرای هرگونه مداخله در زمینه پیشگیری از بیماری تب مالت می‌تواند به پژوهشگران، برنامه‌ریزان و سیاستگزاران کمک نماید تا در طراحی و اجرای مداخلات و هم‌چنین تهیه مواد آموزشی وضعیت و اولویت‌های تأثیرگذار در کنترل و پیشگیری، بیماری را مد نظر قرار داده و  به صورت هدفمند عمل نمایند که هزینه فایده و تأثیر بیشتر را در بر خواهد داشت.

واژه‌های کلیدی: الگوی پرسید، پروسید، تب مالت، نیاز سنجی آموزشی
دریافت: 1395/4/23 | پذیرش: 1395/4/23 | انتشار: 1395/4/23

Hajari A, Shams M, Afrooghi S, Fadaei Nobari R, Abaspoor Najafabadi R. Using the Precede-Proceed Model in Needs Assessment for the Prevention of Brucellosis in Rural Areas of Isfahan, Iran. armaghanj 2016; 21 (4) :396-409

حجاری ابوالفضل، شمس محسن، افروغی سلیمان، فدایی نوبری رضا، عباسپور نجف آبادی رضوان. استفاده از الگوی پرسیدـ پروسید در نیازسنجی آموزشی برای پیشگیری از تب مالت در مناطق روستایی اصفهان. ارمغان دانش. 1395; 21 (4) :396-409