چکیده:
مقدمه و هدف: شب ادراری یک اختلال نسبتاً شایع در میان کودکان است که میتواند باعث افسردگی و کیفیت زندگی پایین در مادران گردد. از آنجا که خانواده نقش مهمی در سلامت روانی فرزند دارد میتوان چنین انتظار داشت که افسردگی مادر میتواند باعث شب ادراری در فرزند گردد، تا به حال رابطه افسردگی مادر با شب ادراری به طور مستقیم مطالعه نشده است، هدف از این مطالعه ارتباط شب ادراری کودکان با افسرگی مادران میباشد.
مواد و روشها: این یک مطالعه مقطعی به صورت مورد ـ شاهدی میباشد که در سالهای 1384ـ 1383 بر روی 192 کودک و هر گروه 96 کودک (48 دختر و 48 پسر) مبتلا به شب ادراری مراجعه کننده به درمانگاههای اطفال وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر اصفهان انجام شد. این افراد به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شده و 96 کودک دیگر غیر مبتلا به شب ادراری (48 دختر و 48 پسر)، به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. میانگین سنی هر دو گروه مشابه و به طور تقریبی 9 سال بود. سپس مادران این کودکان پرسشنامه افسردگی بک را تکمیل نمودند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها:درصد فراوانی نسبی افسردگی در گروه مورد به طور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود (001/0< p). در صد فراوانی نسبی افسردگی در مادرانی که دختر مبتلا به شب ادراری داشتند به طور معنیداری بیشتر از مادران دارای پسر مبتلا بود (04/0= p)، اما درصد فراوانی نسبی افسردگی در مادرانی که دختر غیر مبتلا داشتند، تفاوت معنیداری با مادران افسرده دارای پسر غیر مبتلا نداشت.
نتیجهگیری: شب ادراری در کودکان (خصوصاً دختران) با افزایش افسردگی در مادران همراه است. پس در درمان شب ادراری کودکان خصوصاً دختران، توجه به امر درمان افسردگی مادران و حمایتهای لازم از آنها ضروری به نظر میرسد.
واژههای کلیدی: شب ادراری، افسردگی، پرسشنامه افسردگی بک