فیروزه فرهادپور1 ، زکیه تلمادره ای 2، صادق چینی کار3 ، کامران اکبرزاده1 ، محمدرضا فکورزیبا4 ، محمدجعفر مؤمن بالله فرد4
1- گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران، تهران ، ایران
2- گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران، تهران ، ایران ، telmadarraiy@tums.ac.ir
3- آزمایشگاه آربوویروس‌ها و تب‌های هموراژیک ویروسی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
4- گروه حشره شناسی و مبارزه با ناقلین، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز، شیراز، ایران
چکیده زمینه و هدف: تب هموراژیک کریمه ـ کنگو بیماری ویروسی سیستمیک بالقوه کشنده در انسان بوده که به وسیله گزش کنه منتقل می‌شود. در طبیعت ویروس ایجاد کننده در چرخه‌های انتقال عمودی و افقی بین کنه‌های ناقل و انواع مهره‌داران اهلی و وحشی حفظ شده و گردش می‌یابد. هدف از این مطالعه بررسی و تعیین میزان آلودگی ویروسی کنه‌های صید شده از دام‌های اهلی در شهرستان مرودشت، استان فارس بود. روش بررسی: در hdk مطالعه مقطعی نمونه‌گیری از 6 روستای مرودشت با انتخاب تصادفی صورت گرفت. در مجموع 200 کنه(سخت و نرم) از گوسفند، بز و گاو جمع‌آوری شد. اطلاعات مربوط به نمونه‌گیری ثبت گردید. سپس کنه‌ها در شرایط مناسب از لحاظ رطوبت و دما به آزمایشگاه ارسال شده و با کلیدهای معتبر حشره‌شناسی شناسایی شد. کنه‌ها جهت تعیین میزان آلودگی به ویروس تب هموراژیک کریمه‌ـ کنگو با روش واکنش زنجیره‌ای پلیمرازـ رونوشت‌برداری معکوس مورد آزمایش قرار گرفتند. یافته‌ها: ژنوم ویروس در 5/4 درصد(9 نمونه) از جمعیت کنه‌های مورد مطالعه شناسایی شد. کنه‌های آلوده از دو جنس هیالوما و ریپیسفالوس بوده و شامل گونه‌های هیالوما مارژیناتوم، هیالوما آناتولیکوم و ریپیسفالوس سانگوینئوس بودند. نتیجه‌گیری: با توجه به تأیید گردش ویروس، تب هموراژیک کریمه ـ کنگو باید به عنوان یک مسئله مهم بهداشتی در این منطقه مدنظر قرار گیرد و اجرای منظم برنامه‌های نظارت و کنترل بر دام‌ها در جهت کاهش جمعیت و پراکندگی ناقل و آگاه‌سازی و آموزش به مشاغل پُرخطر ضروری است.
واژه‌های کلیدی: کنه، آربوویروس، هیالوما، تب هموراژیک، مرودشت
دریافت: 1393/12/11 | پذیرش: 1393/12/11 | انتشار: 1393/12/11

Farhadpour F, Telmadarraiy Z, Chinikar S, Akbarzadeh K, Fakoorziba M, MoemenbellahFard M. Molecular detection of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) Virus in tick species collected from livestock in Marvdasht, Fars province during 2012-2013. armaghanj 2015; 19 (12) :1049-1057

فرهادپور فیروزه، تلمادره ای زکیه، چینی کار صادق، اکبرزاده کامران، فکورزیبا محمدرضا، مؤمن بالله فرد محمدجعفر. تشخیص مولکولی ویروس تب هموراژیک کریمه-کنگو در گونه های کنه جمع آوری شده از دام های اهلی شهرستان مرودشت، استان فارس، 92-1391. ارمغان دانش. 1393; 19 (12) :1049-1057