تأثیر داروی لتروزول در زمان بارداری بر تکامل چشم (عدسی) در جنین های موش صحرایی
معصومه بهمیاری 1، مینو محمودی2 ، سیامک شهیدی3
1- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران ، masumebahmyari@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران
3- مرکز تحقیقات فیزیولوژی اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده زمینه و هدف: عدسی را می‌توان مهم‌ترین ساختار بینایی در تنظیم نور ورودی به شبکیه به حساب آورد. ایجاد هر گونه نقص یا تأخیر در تکامل عدسی منجر به ایجاد نقص درعملکرد سیستم بینایی می‌شود. هدف از این مطالعه تغییرات ایجاد شده به وسیله داروی لتروزول در ناحیه عدسی چشم جنین‌هایی که مادران آنها در طول بارداری لتروزول مصرف کرده‌اند مورد بررسی قرار می‌گیرد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی 20 سر موش ‌باردار آزمایشگاهی نژاد ویستار به سه گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گروه کنترل با آب شرب شهری و گروه‌های آزمایشی با آب حاوی داروی لتروزول و به ترتیب دوزهای 01/0، 02/0؛ 04/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت محلول در آب تیمار شدند. روزانه داروی لتروزول را از روز دهم بارداری به صورت خوراکی دریافت کرد‌ه‌اند و در روز شانزدهم بارداری جنین‌ها از شکم خارج شدند. سر جنین‌ها جدا و مراحل پردازش بافتی، برش‌گیری و رنگ‌آمیزی به روش هماتوکسیلین ـ ائوزین انجام شد. ناحیه عدسی آنها به وسیله میکروسکوپ نوری و نرم‌افزار موتیک مورد بررسی قرار گرفت. داده‌های با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه‌ بین آزمودنی و آزمون تعقیبی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: در گروه‌های آزمایشی با دوزهای 01/0، 02/0؛ میلی‌گرم بر کیلوگرم باعث کاهش قطر عدسی نسبت به گروه کنترل می‌شود و در گروه آزمایشی میلی‌گرم بر کیلوگرم 04/0 عدسی تشکیل نمی‌شود ‌‌ نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که مصرف داروی لتروزول در زمان بارداری منجر به نقص در تکامل سیستم بینایی جنین به ویژه در قسمت عدسی می‌شود.
واژه‌های کلیدی: لتروزول، جنین موش، چشم
دریافت: 1393/12/11 | پذیرش: 1393/12/11 | انتشار: 1393/12/11

Mahmoudi M, Bahmanyari M, Shahidi S. Effect of Letrozole on Eye Development in Rat Embryos. armaghanj 2015; 19 (12) :1029-1039

بهمیاری معصومه، محمودی مینو، شهیدی سیامک. تأثیر داروی لتروزول در زمان بارداری بر تکامل چشم (عدسی) در جنین های موش صحرایی. ارمغان دانش. 1393; 19 (12) :1029-1039