شیوع انگل فاسیولا هپاتیکا در دام های کشتار شده در کشتارگاه صنعتی یاسوج 1381-1380
|
عبدالعلی مشفع ، مهرداد باقری ، زینت محبی نوبندگانی |
|
|
چکیده: (5296 مشاهده) |
مقدمه و هدف: پروتئین به عنوان یکی از گروههای غذایی مهم است که از منابع اصلی آن دام میباشد. آلودگی انگلی این دامها تهدیدی برای منابع گوشتی و همچنین معضلی برای سلامت انسان مصرف کننده به حساب میآید. لذا میزان آلودگی دامها به بیماریهای مشترک انگلی بین انسان و دام در هر منطقه میتواند شاخصی برای سلامت افراد آن منطقه به حساب آید. یکی از این بیماریها آلودگی به ترماتودکبدی فاسیولا هپاتیکا میباشد و به همان صورت که باعث آلوده شدن دام میگردد انسان را نیز آلوده میکند. با توجه به موقعیت جغرافیایی شهر یاسوج و زندگی عشایری و دامپروری در این منطقه، احتمال شیوع آلودگیهای انگلی مشترک بین انسان و دام وجود دارد. بنابراین مطالعه حاضر به منظور بررسی وضعیت آلودگی دامهای کشتار شده در کشتارگاه صنعتی یاسوج به این انگل صورت گرفت.
مواد و روش کار: این مطالعه به صورت توصیفی و گذشتهنگر با بررسی همه پروندههای (19.861 ذبح) کشتار سالهای 1380 و 1381 موجود در کشتارگاه صنعتی یاسوج و اداره دامپزشکی استان کهکیلویه و بویراحمد انجام گردید. اطلاعات موجود در پروندهها به جداول طراحی شده بر اساس متغیرهای مورد نظر که شامل نوع دام، تعداد دام کشتار شده، تعداد دام آلوده، ماه، فصل و سال بود، منتقل گردید و سپس با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: شیوع انگل فاسیولا هپاتیکا در دامهای کشتار شده طی سالهای 1380 و 1381، 9.26 درصد میباشد. بیشترین شیوع آلودگی مربوط به زمستان 80 (14.7 درصد) و کمترین آن مربوط به تابستان 81 (7.6 درصد) میباشد. شیوع آلودگی در گاوها (12.5 درصد) بیشتر از گوسفندان (11.75 درصد) و بزها (7.16 درصد) بود.
نتیجهگیری: میزان آلودگی به این انگل در دامهای کشتار شده در کشتارگاه یاسوج قابل توجه میباشد. لذا پاکسازی دامهای موجود در منطقه از این آلودگی و آگاهی مردم از سیر تکاملی انگل و چگونگی ابتلای انسان میتواند نقش مهمی در ارتقای بهداشت عمومی داشته باشد. آلودگیها بیشتر مربوط به فصل زمستان بوده که با توجه به چرخه زندگی انگل احتمالاً حاکی از عفونی شدن دام در فصول بهار و تابستان است |
|
|
|
متن کامل [PDF 236 kb]
(4287 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/3/25 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|