امنیت تغذیهای در الگوی دریافت مواد مغذی روزانه خانوارهای شهرستان بویراحمد 1381-1380
|
اسفندیار افشون ، جان محمد ملک زاده ، عزیزاله پورمحمودی |
|
|
چکیده: (2990 مشاهده) |
مقدمه و هدف: دیدگاه عمومی بر این است که بین رژیم غذایی، روش زندگی و سلامت ارتباط وجود دارد. امروزه از نظر متخصصین تغذیه یک الگوی مناسب تغذیه باید حاوی مقدار غذای کافی و متعادل باشد تفاوتهای فردی چون سن، جنس، محل زندگی، ترجیحات غذایی، عادات غذایی، فرهنگ و مواد تغذیهای را در برگیرد. در همین راستا مطالعه بررسی وضعیت امنیت مواد مغذی در الگوی مصرف خانوارهای شهرستان بویراحمد انجام شد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است. اطلاعات از طریق مصاحبه جمعآوری شده، لیست خانوارها با استفاده از روش خوشهای تعداد 420 خانوار انتخاب و پرسشنامه یادآمد 24 ساعت غذا در 3 نوبت به فاصله 10 روز تکمیل و سپس با استفاده از نسخه سوم پدرازشگر تغذیه تجزیه و تحلیل و میزان مواد مغذی محاسبه و میزان توصیه شده روزانه افراد هر خانواده جمعآوری و بر تعداد افراد تقسیم و نهایتا میانگین میزان توصیه شده روزانه تمام خانوارها به دست آمد و با میانگین نیاز تعیین شده کشوری مقایسه شد.
یافتهها: براساس نتایج به دست آمده میزان دریافت مواد مغذی کربوهیدرات، پروتئین، چربی به ترتیب 78، 11 و 11 درصد انرژی فرد را در روز تامین میکرد و دریافت اسیدهای آمینه لیزین، متیونین، اسیدهای چرب اشباع چندزنجیره، ویتامینهای B2، B6، B12، C و A و مواد معدنی روی، مس فلوئور در محدوده ناامن تغذیهای قرار داشتند یعنی میزان دریافتی این مواد در افراد خانوار کمتر از 80 درصد نیاز روزانه آنها میباشد.
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش نشان دهنده ناامنی بعضی مواد غذایی مهم است که برخی از یافتههای کشوری مشابه این مطالعه است. یکی از مهمترین دلیل این کمبود الگوی نامناسب غذایی است که مصرف غلات بالا و میزان پروتئین و چربی کم شده است و همین امر باعث بهم خوردن تعادل ریزیها در رژیم غذایی خانوارها شده است که قطعا عواقبی چون انواع سوتغذیه و رشد ناکافی کودکان، کم خونی و کمبود مواد معدنی و ویتامینها از جمله پیامدهای آن میباشد. این امر لزوم مطالعات بیشتر و تلاش برای بهبود الگوی مصرف مواد غذایی را طلب میکند. |
|
|
|
متن کامل [PDF 203 kb]
(1358 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/3/24 | پذیرش: 1394/3/24 | انتشار: 1394/3/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|