چکیده :
مقدمه و هدف : اکتینومایکوز یک عفونت با پیشرفت آهسته بوده که در اثر باکتریهای بیهوازی یا میکروآئروفیلیک رخ می دهد . این عوامل به طور طبیعی در دهان ، کولون و واژن کلونیزه می شوند . شایع ترین محل آن ناحیه اطراف فک تحتانی است. این عفونت می تواند به صورت یک توده تظاهر نماید. معمولاً در تشخیص یک توده بدون درد در ناحیه سر و گردن باید در نظر گرفته شود . به ندرت ممکن است به شکل یک توده در ناحیه سر تظاهر نماید. این عفونت به وسیله پاتولوژی و یافتن گرانول سولفور همراه با یافتن باکتری در یک محل استریل تشخیص داده می شود.در این گزارش یک مورد تومور کاذب اسکالپ در اثر اکتینومایکوز معرفی می شود.
معرفی بیمار : بیمار کودک 11 ساله ای است که با یک توده در ناحیه تمپورال راست بالا و پشت گوش و اشکال در باز کردن دهان از 10 روز قبل از بستری مراجعه نموده است و گاهی درد نیز داشته است. سیتی اسکن استخوان جمجمه و مغز یک توده زیر جلدی بدون درگیری استخوان و مغز را نشان داده است . اندکسهای خون محیطی نرمال و سرعت رسوب اریتروئید 55 میلی متر در ساعت بوده است . پاتولوژی پس از جراحی کامل توده همراه با عضله تمپورالیس اکتینومایکوز را گزارش نمود و پس از درمان طولانی با دوز بالای پنی سیلین سرعت رسوب اریتروئید نرمال شد و بیمار مشکل دیگری نداشت.
نتیجه گیری : اکتینومایکوز می تواند به صورت یک توده سفت تقریباً بدون درد در سر و بدون درگیری مخاط دهان و ضایعه اطراف فک تحتانی تظاهر نموده و با تومور اشتباه شود .
واژه های کلیدی : اکتینو مایکوز ، توده سفت جلدی ، اسکالپ