ارتباط پلی مورفیسم +49AG ژن CTLA-4 با بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک
مهدیه شجاع1 ، مهرداد آقایی 2، پاتریشیا خشایار3 ، مهسا آملی4 ، مصطفی قربانی5 ، زهرا محمدی1
1- معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
2- مرکز تحقیقات بافت همبند، استخوان و مفاصل، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایرن،
3- مرکز تحقیقات استئوپورز، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- پژوهشکده غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز ، کرج، ایران
زمینه و هدف: آنتی‌ژن 4 وابسته به لنفوسیت T سیتوتوکسیک نقش مهمی‌در بازدارندگی فعالیت سلول‌های T و در نتیجه جلوگیری از اختلالات خود ایمنی نظیر بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک بر عهده دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه پلی مورفیسم AG 49 در اگزون شماره 1 با بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک بود. روش بررسی: در این مطالعه موردـ شاهد 180 بیمار و 304 فرد سالم که از لحاظ سن و قومیت با افراد بیمار همسان بودند، وارد مطالعه شدند. DNA از خون محیطی استخراج گردید. جهت تعیین فراوانی الل‌ها و ژنوتیپ‌های پلی‌مورفیسم AG49 ژن CTLA-4، از تکنیک واکنش زنجیره‌ای پلیمراز و هضم آنزیمی‌استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری کای دو و فیشر تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: ژنوتیپ AA در2/67 درصد از بیماران مشاهده شد که به لحاظ آماری تفاوت معنی‌داری با گروه کنترل(1/41درصد) داشت(0001/0=p). در حالی که ژنوتیپAG با فراوانی 7/49 درصد در افراد سالم، در مقایسه با فراوانی 8/27 درصد در بیماران و الل G با فراوانی 2/9 درصد در افراد سالم و 5 درصد در بیماران، به طور معنی‌داری در گروه کنترل شایع‌تر بودند(0001/0=p). اگرچه الل A در 1/81 درصد بیماران و 66 درصد افراد سالم وجود داشت، اما این ارتباط به لحاظ آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: پلی مورفیسم AG49 احتمالاً در بیماری‌زایی بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک نقش دارد.
واژه‌های کلیدی: CTLA-4، لوپوس اریتماتوی سیستمیک، پلی مورفیسم، AG49
دریافت: 1393/12/8 | پذیرش: 1393/12/8 | انتشار: 1393/12/8

Shojaa M, Aghaie M, Khashayar P, Amoli M, Qorbani M, Mohammadi Z. The survey of association between Polymorphism of CTLA-4 Exon 1 with Systemic Lupus Erythematosus. armaghanj 2015; 19 (10) :893-901

شجاع مهدیه، آقایی مهرداد، خشایار پاتریشیا، آملی مهسا، قربانی مصطفی، محمدی زهرا. ارتباط پلی مورفیسم +49AG ژن CTLA-4 با بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک. ارمغان دانش. 1393; 19 (10) :893-901