عباس خسروی 1، اکبر رستمی نژاد ، زهره کریمی ، فرحناز رئیس کریمیان ، عبد الحمید چوهدری
1- ، ddrkhosravi @gmail.com
مقدمه و هدف : گلو درد و خشونت صدا یکی از عوارض نسبتاً شایع پس از لوله گذاری تراشه می باشد که شیوع آن را 90-24 درصد بیان نموده اند و اغلب 24-12 ساعت پس از خارج کردن لوله تراشه رخ می دهد . افزایش دمای پوست در ناحیه گردن به میزان 45- 40 درجه سانتی گراد می تواند سبب افزایش جریان خون موضع شده و در نتیجه فشار اکسیژن درون مویرگها بالا رفته و سبب اکسیژن رسانی بهتر به بافتهای اطراف و تراشه گردد . در همین راستا ‏، پژوهش فوق با هدف تعیین تأثیر گرمای موضعی در ناحیه تراشه بر روی شیوع گلو درد و خشونت صدا پس از لوله گذاری تراشه انجام گردیده است . مواد و روش کار: پژوهش فوق یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بوده که بر روی 160 نفر بیمار 50-15 ساله کاندید اعمال جراحی عمومی انتخابی با ریسک یک بیهوشی که عمل جراحی در ناحیه غیر از سر و گردن داشته اند ، در شهر یاسوج در سال 1383 ـ 1382 انجام پذیرفته است . افراد مورد مطالعه با استفاده از جدول اعداد تصادفی به دو گروه 80 نفری مورد و شاهد تقسیم گردیده اند . کلیه بیماران نبایستی در چهار هفته اخیر دچار سرما خوردگی و گلو درد شده باشند. شرایط بیهوشی برای کلیه افراد یکسان بوده و برای همگی لوله تراشه پر حجم و کم فشار و برای مردان لوله شماره 8 و زنان لوله شماره 5/7 بکار برده شد. پس از لوله گذاری تراشه در افراد گروه مورد جهت ایجاد گرمای موضعی در ناحیه خارجی تراشه ، از پتوی الکتریکی کوچک که درجه حرارت حدود 40 درجه سانتی گراد را در محل ایجاد می کرد استفاده گردیده که تا لحظه خارج کردن لوله تراشه ، در موضع قرار داشته و بیماران 24 ساعت پس از پایان جراحی از نظر بروز خشونت صدا و گلو درد ، مصاحبه و معاینه شدند . داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS و روشهای آماری توصیفی و آزمون کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها : نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که 52 نفر(65درصد) از بیماران گروه شاهد دچار گلو درد شده و 53 نفر (2/66درصد ) نیز دچار خشونت صدا گردیده اند، در صورتی که فقط 24 نفر (40درصد) از گروه مورد دچار گلو درد و 8 نفر (10درصد) از آنان دچار خشونت صدا گردیده اند که این اختلافات از نظر آماری معنی دار بوده است (05/0 p<). نتایج همچنین نشان داد که جنسیت افراد در میزان بروز گلو درد و خشونت صدا تأثیری نداشته است که آزمون آماری نیز در این خصوص اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد . نتیجه گیری : بر اساس یافته های حاصله در بیماران گروه مورد که در هنگام لوله گذاری تراشه از پتوی الکتریکی استفاده گردیده بود به طور معنی داری گلو درد و خشونت صدای کمتری نسبت به گروه شاهد داشتند . بنابراین پتوی الکتریکی می تواند در کاهش گلو درد و خشونت صدا پس از لوله گذاری تراشه مؤثر باشد.
واژه‌های کلیدی: گرمای موضعی، گلو درد، خشونت صدا، لوله گذاری تراشه، بیهوشی عمومی
دریافت: 1394/3/17 | پذیرش: 1394/3/17 | انتشار: 1394/3/17

Rostaminezhad A, Rostaminezhad A, Karimi Z, Reiss Karimian F, Chohedri A. The Effect of Local Heat on Incidence of Sore Throat and Hoarseness after Endotracheal Intubation . armaghanj 2005; 9 (4) :1-9

خسروی عباس، رستمی نژاد اکبر، کریمی زهره، رئیس کریمیان فرحناز، چوهدری عبد الحمید. تأثیر گرمای موضعی در ناحیه تراشه بر شیوع گلو درد و خشونت صدا پس از لوله گذاری تراشه . ارمغان دانش. 1383; 9 (4) :1-9