چکیده :
مقدمه و هدف: تحقیقات اخیر بیانگر تفاوتهایی در جنبههای مختلف سوء مصرف مواد در بین دو جنس میباشد که این تفاوت میتواند به دلایل مختلف از جمله عوامل فرهنگی ـ اجتماعی یا هورمونی باشد. از آنجایی که استروژن هورمونی است که در رهایش دوپامین در مغز نقش داشته و از طرف دیگر دوپامین از جمله نوروترانسمیترهای مهم درگیر در اعتیاد به مورفین میباشد، لذا هدف از این تحقیق تعیین نقش استروژن در پیشگیری از اعتیاد به مورفین در موش صحرایی ماده اوارکتومی شده است.
مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش تجربی میباشد که در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال 1386 انجام گرفته است. در این تحقیق از 14 سر موش بزرگ آزمایشگاهی با میانگین وزنی 200 تا 250 گرم از نژاد ویستار استفاده گردید. موشها به دو گروه کنترل (گروهی که در طول آزمایش همره با آب مصرفی مورفین دریافت میکردند) و آزمون ( گروهی که قبل از دریافت آب و مورفین به آنها استرادیول تزریق میشد) تقسیم شده وآزمایشهای رفتاری جهت سنجش میزان وابستگی (ارزیابی علایم سندرم ترک متعاقب تزریق نالوکسان) و تمایل به مصرف مورفین(با سنجش خود مصرفی) انجام شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون آماری تی آنالیز گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که تزریق استروژن قبل ازمصرف مورفین در گروه مورد اگر چه توانسته است در مقایسه با گروه کنترل وابستگی فیزیکی به مورفین را به طور معنیداری کاهش دهد، ولی تأثیری در کاهش میزان تمایل نداشته است.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج تحقیق حدس زده میشود که استروژن از طریق مکانیزم مرکزی و تأثیر بر سیستم دوپامینرژیک مغزی اثر خود را در کاهش وابستگی به مورفین اعمال میکند.
واژههای کلیدی: پیشگیری، اعتیاد، مورفین، استروژن