بررسی تأثیر عصاره خوراکی آبی ـ الکلی نعناع(درمان مکمل) بر شدت افسردگی بیماران
شهلا نجفی دولت آباد ، سید نذیر هاشمی ، زینت محبی نوبندگانی ، هیبت اله صادقی ، عزیزالله جعفری ، اردوان نجفی دولت‌آباد ، محمد ذوالعدل 1
1- ، m_zoladl@sums.ac.ir
مقدمه و هدف: افسردگی یکی از بیماری‌های شایع روان‌پزشکی و از جمله ناتوان کننده‌ترین مشکلات بهداشتی ـ روانی در میان جوامع مختلف می‌باشد. پیش‌بینی می‌شود که در سال 2020 میلادی افسردگی به عنوان دومین بیماری شایع پس از بیماری‌های قلبی ـ عروقی قرار گرفته و 15 درصد کل بیماری‌ها را شامل شود. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر عصاره خوراکی آبی ـ الکلی نعناع (درمان مکمل) بر شدت افسردگی بیماران انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی سه سوکور است که بر روی 120 بیمار مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به کلینیک شهید مفتح شهر یاسوج طی سال‌های 1387ـ1386 انجام شد. شدت افسردگی بیماران به کمک پرسشنامه بک سنجیده شد وبیماران به صورت تخصیص تصادفی به 5 گروه مساوی تقسیم شدند. چهار گروه به عنوان آزمون بودند که به ترتیب مقادیر 10، 50، 100 و 200 میلی‌گرم عصاره خوراکی آبی ـ الکلی نعناع را روزانه به مدت 2 ماه دریافت می‌کردند و یک گروه به عنوان پلاسبو بود که عصاره دریافت نکرد. بعد از این مدت مجدداً با استفاده از پرسشنامه مذکورمیزان افسردگی بیماران سنجیده شد و با میزان افسردگی قبل از مداخله مقایسه گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری کای دو، آنالیز واریانس یک‌طرفه و آنالیزواریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش حاکی از آن بود که بالاترین میزان کاهش افسردگی به ترتیب مربوط به نمونه‌های گروه 100 میلی‌گرم و200 میلی‌گرم بود و کمترین میزان کاهش افسردگی بعد از مداخله به ترتیب به نمونه‌های گروه 50 میلی‌گرم، گروه پلاسبو و گروه 10 میلی‌گرم اختصاص داشت. میانگین و انحراف‌معیار میزان افسردگی در گروه‌های پنج‌گانه مطالعه قبل از مداخله همتا بود و تفاوت معنی‌داری نداشت، در حالی که این تفاوت بعد از مداخله معنی‌دار بود(01/0>p). نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این تحقیق عصاره نعناع در مقادیر 100 میلی‌گرم و 200 میلی‌گرم می ‌تواند به عنوان مکمل درمان در بیماران افسرده مورد استفاده قرار گیرد، هرچند که برای تعیین دوز دقیق آن نیاز به تحقیق بیشتری وجود دارد.
واژه‌های کلیدی: افسردگی، نعناع، درمان
متن کامل [PDF 133 kb]   (1964 دریافت)
دریافت: 1394/3/9 | پذیرش: 1394/3/9 | انتشار: 1394/3/9

Najafi Doulatabad S, Hashemi N, Mohebi Nobandegani Z, Sadeghi H, Jafari A, Najafi Doulatabad A et al . The effect of Hydroalcoholic Extract of Mentha Piperita (Complement Treatment) on Severity of Depressed Patients . armaghanj 2009; 14 (3) :83-90